Είναι σύνηθες φαινόμενο στην χώρα μας να προσπαθούν κάποιοι να παίξουν με την νοημοσύνη μας από πολιτικούς μέχρι δημοσιογραφικούς αστέρες. Έτσι μετά από τα περιστέρια που δεν προσεγγίζουν ορισμένα σημεία, και τα σκυλιά που ουρλιάζουν τώρα τους σεισμούς, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, μπορούν να τους προβλέπουν και οι…μέδουσες. Δεν μένει λοιπόν να τους καταργήσουμε τους σεισμολόγους.
Τώρα σε που σκοπεύουν δημοσιεύματα του τύπου «Επίκειται μεγάλος σεισμός λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες» τι να σας πούμε. Ίσως στην αύξηση των πωλήσεων μέσω κινδυνολογίας, ίσως στο να τρομοκρατείται ο κόσμος, ίσως πάλι να έχουν μοιραστεί οι αρμοδιότητες.
Άλλος να ασχολείται με την εσχατολογία, άλλος με την κινδυνολογία και ούτω καθεξής. Εμείς πάντως παραθέτουμε τα συμπεράσματα των επιστημόνων για το φαινόμενο της αύξησης των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες για την ενημέρωσή σας.

Οι παράγοντες που… ευνοούν τις μέδουσες
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βοντόπιβετς του σλοβενικού Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environment Research Letters», σύμφωνα με το «New Scientist», εκτιμούν ότι οι διάφορες εγκαταστάσεις μέσα στη θάλασσα, όπως οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι πλωτές ανεμογεννήτριες κ.α, μπορεί να βοηθούν στις μεδουσο-επιδρομές.
Οι μέδουσες αποτελούν σημαντικό στοιχείο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά μετατρέπονται σε πρόβλημα, όταν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς, καθιστώντας απαγορευτικό το κολύμπι, μπλοκάροντας τα δίχτυα των ψαράδων, ακόμη και τους αγωγούς των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βιολογικού καθαρισμού ή αφαλάτωσης που καταλήγουν στη θάλασσα.
Επιπλέον, καταβροχθίζοντας μαζικά τα νεογέννητα ψαράκια και το πλαγκτόν, αλλοιώνουν τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα. Πολλές μέδουσες ξεκινούν τη ζωή τους ως «πολύποδες» που πρέπει να προσκολληθούν σε κάποια επιφάνεια, ιδίως σε κάποια που προεξέχει.
Στη φύση σπάνια υπάρχουν τέτοιες επιφάνειες, αλλά οι άνθρωποι κατασκευάζουν ουκ ολίγες μέσα στη θάλασσα, διευκολύνοντας έτσι τις μέδουσες να πολλαπλασιασθούν….

ΠΗΓΗ