Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Starlink ανέφερε ότι προσθέτει προληπτικά πιστώσεις υπηρεσίας τόσο σε ενεργούς όσο και σε ανενεργούς λογαριασμούς, παρακολουθώντας στενά τις εξελισσόμενες συνθήκες και τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για την κανονική εμπορική διάθεση της υπηρεσίας στη χώρα.

Η Starlink, θυγατρική της SpaceX, παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO), με τους χρήστες να χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό για τη σύνδεση. Παρότι ο χάρτης διαθεσιμότητας της εταιρείας εμφανίζει τη Βενεζουέλα ως «coming soon», υποδηλώνοντας ότι δεν έχει γίνει επίσημη εμπορική έναρξη, η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι χρήστες είναι ήδη ενεργοί.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της επικοινωνίας σε περιοχές που επλήγησαν από διακοπές ρεύματος και ίντερνετ μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις της Ουάσιγκτον στις 3 Ιανουαρίου στόχευσαν κυρίως την πρωτεύουσα Καράκας, αλλά και τις πολιτείες Μιράντα, Αράγουα και Λα Γκουαΐρα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και διαδικτύου, ιδίως στο Καράκας και τη Μιράντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον θα επιβλέψει τη «μετάβαση» στη Βενεζουέλα, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες, την ώρα που διεθνώς εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενο κενό εξουσίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η αντιπρόεδρος Delcy Rodriguez ορκίστηκε μετά τη σύλληψη Μαδούρο, προειδοποιώντας ωστόσο με δεύτερο πλήγμα εάν η νέα ηγεσία δεν «συμμορφωθεί».

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμματίζει συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου για να εξετάσει τη νομιμότητα της αμερικανικής επέμβασης, καθώς χώρες –μεταξύ αυτών και σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Βραζιλία και η Ισπανία– έχουν καταδικάσει τις στρατιωτικές ενέργειες.

Η Βενεζουέλα δεν είναι η πρώτη εμπόλεμη ζώνη όπου αναπτύσσεται το Starlink. Αντίστοιχα, στην Ουκρανία η υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε για να αντικαταστήσει δίκτυα επικοινωνιών που καταστράφηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Εκεί, ενώ αρχικά το κόστος καλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την εταιρεία, από τον Ιούνιο του 2023 η λειτουργία χρηματοδοτείται μέσω σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η Starlink δεν έχει αποκαλύψει πόσοι χρήστες διαθέτουν ενεργό εξοπλισμό στη Βενεζουέλα ούτε το κόστος της δωρεάν παροχής υπηρεσιών στην παρούσα φάση.

Πηγή