Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα το απόγευμα της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας.
Στην Αγία Σωτήρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια. Η φωτιά, δε, μεταφέρεται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο.
Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Η κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην περιοχή της Δυτικής Αττικής είναι μεγάλη, καθώς επιχειρούν 250 πυροσβέστες ενώ από αέρος γίνονται ρίψεις από επτά αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Οι αναζωπυρώσεις εντοπίζονται, ειδικότερα, στη θέση Καραούλι, στο Μελετάκι και στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας. Οι αναζωπυρώσεις εντοπίζονται, ειδικότερα, στη θέση Καραούλι, στο Μελετάκι και στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας.
Μήνυμα 112 για εκκένωση στην Οινοη προς Ερυθρές
Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο που καίει στη Δυτική Αττική. Το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης και της Οινόης προς Ερυθρές, καθώς εστάλη μήνυμα από το 112.
Για έναν πύρινο εφιάλτη μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, ο οποίος τόνισε ότι κινδυνεύει η Αγία Σωτήρα, το Παλαιοχώρι και το Πανόραμα. Η αντιδήμαρχος Μάνδρας, από την πλευρά της τόνισε τα εξής: «Η κατάσταση βρίσκεται πάλι σε τραγικό βαθμό».
Σύμφωνα με την Ευαγγελία Κουτσοδήμα που μίλησε στο MEGA, τα ενεργά μέτωπα είναι σε Αγία Σωτήρα, Καραούλι και κοντά στο δάσος της Σκιάθας, στο σημείο Άγιος Ιωάννης. «Η κατάσταση βρίσκεται πάλι σε τραγικό βαθμό. Έχουμε ένα μέτωπο στην Αγία Σωτήρα, ένα στη θέση Καραούλι και το τρίτο κοντά στο δάσος της Σκιάθας στο σημείο Άγιος Ιωάννης. Οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες».
Στο μεταξύ, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν τώρα προς Οινόη.Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχει αναζωπύρωση της φωτιάς που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 17/7 στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική.
Την τελευταία ώρα οι διάσπαρτες εστίες που υπήρχαν στην περιοχή και συγκεκριμένα από την πλευρά της Μάνδρας και ευρύτερα προς Αγία Σωτήρα έχουν λάβει μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση στο σημείο.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι εκκενώστε τώρα προς Οινόη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή.
Αναζωπύρωση και στη Λακωνία
Αναζωπύρωση της φωτιάς παρατηρείται και στο Πυρί Λακωνίας. Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν από χθες Τετάρτη οι πυροσβέστες στη Λακωνία, καθώς το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκε σε τρία με τέσσσερα μέτωπα.
Αυτήν την ώρα, στη φωτιά στη Λακωνία επιχειρούν 4 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο, 52 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής.Υπενθυμίζεται ότι η μάχη έχει συμπληρώσει 24 και πλέον ώρες στα σημεία μεταξύ των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), την Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)




