Ανοιξιάτικη διάθεση θα έχει ο καιρός μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα (21/4) – Αναλυτική πρόγνωση.

Ήπιος θα είναι ο καιρός και με ανοιξιάτικη διάθεση θα κυλήσει το Μεγάλο Σάββατο (19/4), σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Το σκηνικό του καιρού θα είναι γενικά αίθριο σε ολόκληρη τη χώρα, με παροδικά αραιές νεφώσεις. Σύμμαχος στο ψήσιμο του αρνιού θα είναι ο καιρός και το Πάσχα (20/4).

Εξαίρεση, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, αποτελούν τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη όπου, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου (19/4), ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας.

Ωστόσο, το βράδυ της Ανάστασης αναμένεται ιδανικό για την έξοδο των πιστών στις εκκλησίες. Ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία, με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές, θα κυμανθεί μεταξύ 12 και 15 βαθμών Κελσίου.

Η πρόγνωση του Μαρουσάκη
Αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός, το Μεγάλο Σάββατο (19/4), σε περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Συγκεκριμένα, όπως έχει προειδοποιήσει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης από τη Μεγάλη Πέμπτη (17/4), κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, αναμένονται τοπικές μπόρες στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα είναι παροδικά και θα υποχωρήσουν μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (19/4), επιτρέποντας την τέλεση της αναστάσιμης λειτουργίας υπό αίθριο ουρανό.

Την Κυριακή του Πάσχα (20/4), οι καιρικές συνθήκες θα είναι γενικά καλές σε ολόκληρη τη χώρα. Ενδέχεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες μπόρες σε ορεινές περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η Δευτέρα του Πάσχα (21/4) αναμένεται ιδανική για την επιστροφή των εκδρομέων, με ηλιοφάνεια, ήπιους ανέμους και ευνοϊκές θερμοκρασίες. Οι θάλασσες θα είναι ήρεμες, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν την Τρίτη του Πάσχα (22/4), θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεταβολή του καιρού, καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα από τα δυτικά, φέρνοντας βροχοπτώσεις στη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα.

Ο καιρός έως τη Δευτέρα του Πάσχα (21/4)
Μεγάλο Σάββατο (19/4)
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανώς στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου (19/4). Η ορατότητα, τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και κυρίως στα νότια πελάγη, μέχρι αργά το απόγευμα, έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 23 με 25 και τοπικά τους 26 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 20 με 22.

Πάσχα (20/4)
Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις που κατά τόπους και κατά διαστήματα στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές. Πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας, κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Πάσχα (20/4), στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Η ορατότητα, τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3, στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4, τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα του Πάσχα (21/4)
Σχεδόν αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας του Πάσχα (21/4), στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά – κυρίως ορεινά – με τοπικές βροχές ή όμβρους.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, στα πελάγη θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5, στο νότιο Ιόνιο τις βραδινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά.

 

 

 

ΠΗΓΗ: