Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Από την αρχή είχαμε τονίσει ότι το ζήτημα που προέκυψε με το Κατάρ είναι παροδικό και εν πολλοίς επικοινωνιακό και έτσι παρά το υποτιθέμενο εμπάργκο οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να πουλήσουν 36 F-15 για 12 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμιράτο!

Ένα εμιράτο που πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά έχει την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον Κόλπο

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δρομολογήσουν την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15 στη Ντόχα, παρά και τις επικρίσεις Ν.Τραμπ προς το Εμιράτο για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Μόνο που οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν όχι διότι το Κατάρ στηρίζει μια οποιαδήποτε τρομοκρατίας αλλά την υποτιθέμενη «τρομοκρατία» του Ιράν (το οποίο αποτελεί ανέκδοτο)!

Ενοχλήθηκαν πάνω απ’ολα για την διακίνηση των ιρανικών κεφαλαίων από το εμιράτο. Όμως όσο κι αν δεν τους αρέσει το Κατάρ είναι υποχρεωμένο να συμβαδίζει με το Ιράν αφού μαζί εκμεταλλεύονται το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Nord Field

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις υπέγραψε τη σχετική συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Χαλίντ αλ Ατίγια.

Να τονίσουμε ότι η πώληση των μαχητικών προετοιμαζόταν από καιρό καθώς το Στέητ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει το πράσινο φως απ’ τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου η υλοποίηση της συμφωνίας θα αυξήσει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ. Ωστόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας γίνεται σε ένα timing το οποίο δεν έχει λογική συμβατότητα. Γιατί; Διότι όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στερούνταν πραγματικής πολιτικής ουσίας.

Ήταν επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα», ένας τρόπος για να «καθαρίσουν» οι ΗΠΑ από το «στίγμα» της υπόθαλψης της σουνιτικής τρομοκρατίας καθώς εξόπλισαν τους ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία.

Την ίδια ώρα δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού κατέπλεαν στη Ντόχα για να συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με το ναυτικό του Κατάρ. Το εμιράτο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της Μέσης Ανατολής με 11.000 στρατιώτες και πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Η διένεξη του Κατάρ με Άραβες γείτονές του στον Περσικό Κόλπο ξέσπασε λίγο μετά τη θριαμβευτική υποδοχή του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία και την επικύρωση της συμφωνίας για την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 110 δισ δολαρίων στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή της πρώτης περιοδείας του Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Στις αρχές Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τον Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και συνεργάζεται κρυφά με το Ιράν, θανάσιμο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας κι έκλεισαν τα σύνορα αποκλείοντας πρακτικά το εμιράτο, που θα φιλοξενήσει το 2022 το μουντιάλ.

Ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σαϊντ Ραάντ αλ Χουσεϊν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της διπλωματικής κρίσης στο Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις που του επέβαλαν η Σαουδική Αραβία κι οι άλλες χώρες είναι υπέρμετρες και «μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τις ζωές χιλιάδων γυναικών, παιδιών και ανδρών». Κι απηύθυνε έκκληση για ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.

Κάτι που όντως θα γίνει όταν η παράσταση λάβει τέλος.