ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
Μπορεί μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου να μην έχει σχολιάσει, επίσημα ή ανεπίσημα, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ωστόσο ευρύτερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την τρίτη αξιολόγηση και, γενικότερα, την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Οι δηλώσεις, πάντως, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ήρθαν αφενός να τονώσουν το ηθικό της κυβέρνησης και αφετέρου να επαναβεβαιώσουν την κοινή επιδίωξη για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέδωσε, παράλληλα, τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη δουλειά που έχει κάνει, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα», καθώς «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία».
Πιθανές συναντήσεις
Πάντως, η αποδυνάμωση της Μέρκελ, η ιστορική ήττα των Σοσιαλιστών και η ενίσχυση των Φιλελεύθερων και της Ακροδεξιάς, δημιουργούν ένα ρευστό πολιτικοοικονομικό σκηνικό, που θα επηρεάσει συνολικά την πορεία της Ευρώπης. Σήμερα και αύριο, στο Ταλίν της Εσθονίας, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. όπου, αν και κύριο θέμα είναι η ψηφιακή πολιτική, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ενημέρωση του προέδρου, Ντόναλντ Τουσκ και την πρώτη συζήτηση που θα γίνει για το μέλλον της Ευρώπης στον απόηχο των γερμανικών εκλογών.
Να σημειωθεί ότι, στο περιθώριο της Συνόδου, θεωρείται πιθανή τόσο μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και επιμέρους συναντήσεις με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους, που επηρεάζουν τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
Ανοιχτά ενδεχόμενα
Το βέβαιο είναι ότι πολλά θα κριθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα σχηματιστεί στο Βερολίνο, με την Αθήνα να ανησυχεί:
i. για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς όλες οι πλευρές θα πρέπει να περιμένουν τις εξελίξεις στο Βερολίνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον στρατηγικό στόχο της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018,
ii. για την ενδεχόμενη επαναφορά σεναρίων Grexit, καθώς FDP και AfD υποστηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη, με τους πρώτους να είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα,
iii. για την παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη νέα κυβέρνηση, ιδίως σε σχέση με τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης,
iv. για το απίθανο σενάριο επαναληπτικών εκλογών, καθώς η περίπτωση αυτή θα «φρενάρει» απότομα την αξιολόγηση,
v. για τον ρόλο του ΔΝΤ σε αυτήν τη μεταβατική φάση,
vi. για νέα ένταση στο Προσφυγικό και περαιτέρω επιδείνωση των γερμανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων
Ίσως το μόνο για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου νιώθει μία σχετική ανακούφιση είναι το γεγονός ότι το SPD, είτε βρεθεί στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση -που είναι το πιθανότερο- θα μπορεί στο εξής να πιέζει υπέρ των ελληνικών θέσεων, ανάλογα βέβαια και με το ποιοι θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα στη νέα γερμανική κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, όπως λένε στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο, η συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου είναι ορόσημο. Γίνεται, δε, πλέον ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τότε, ώστε στη συνέχεια η χώρα να προχωρήσει απρόσκοπτα σε μία «καθαρή έξοδο» από το καθεστώς των μνημονίων τον Αύγουστο το 2018.
ΠΗΓΗ: fm voice