Στο στόχαστρο επενδυτών μία ακόμα παρθένα παραλία – Τρομάζει η αλόγιστη ανάπτυξη στο νησί.

Με τις ευλογίες του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη αλλά κόντρα στη βούληση των Μυκονιατών και των αιρετών εκπροσώπων τους, παίρνει το πράσινο φως για να περάσει στο επόμενο στάδιο υλοποίησης, ένα φαραωνικό κατασκευαστικό έργο σε μία από τις ελάχιστες αδόμητες παραλίες της Μυκόνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφ. Συν. πρόκειται για τη μεγάλη στρατηγική επένδυση ύψους 50,85 εκατ. ευρώ της αραβικής κοινοπραξίας ΑGC Equity Partners με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project» στην περιοχή Καραπέτης στην Ανω Μερά, σε κόλπο νοτίως της παραλίας Καλό Λιβάδι, σε μια παρθένα παραλία που δεν έχει ακόμα οδική πρόσβαση.

Εκεί σχεδιάζεται να δημιουργηθεί από το μηδέν ένας μικρός οικισμός 95 ιδιωτικών κατοικιών στα πρότυπα της χώρας της Μυκόνου!
Κολοσσός

Η AGC Equity Partners εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, αποκτώντας τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το επενδυτικό σχέδιο για τη Μύκονο περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 192 κλινών (45 τ.μ. το κάθε δωμάτιο) με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, αίθουσες σπα, μαρίνα σκαφών 300 τ.μ. (βαφτίζεται «τουριστικό καταφύγιο σκαφών», ενώ στη νότια Μύκονο δεν κατασκευάζονται μαρίνες), τελεφερίκ, θέατρο εκδηλώσεων και εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια κτλ., σε έκταση 13 αγροτεμαχίων συνολικής επιφάνειας 60,32 στρεμμάτων.

Το επενδυτικό σχήμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στηρίζεται σε δύο ισχυρά κρατικά funds του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ και σε ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής, ενώ κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει και η θυγατρική «Jermyn Street Real Estate Fund IV», στην οποία φαίνεται ότι διατηρεί μετοχές ο τουρκικός όμιλος Dogus.

Αλόγιστη ανάπτυξη

Την ίδια ώρα αρνητική γνωμοδότηση στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχέδιο εξέδωσε κατά την τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Μυκόνου, που συνήλθε εκτάκτως στις 21 Σεπτεμβρίου για το θέμα, το οποίο έγινε γνωστό στους περισσότερους Μυκονιάτες μέσα στον Αύγουστο, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Βασικός προβληματισμός που τέθηκε είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την προσέλκυση και άλλων αντίστοιχων επενδύσεων που οδηγούν σε αλόγιστη ανάπτυξη του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάρχουν στο τραπέζι ακόμα τέσσερις ανάλογες επενδυτικές προτάσεις για τη Μύκονο. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, όπου οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν το έργο και ύστερα από τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δύναται να αλλάξει αρνητικά το μοντέλο ανάπτυξης της Μυκόνου.

Μία μέρα μετά τις αντιδράσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Μυκόνου, στη Ρόδο, το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και της επάρχου Μήλου και εντεταλμένης Περιβάλλοντος, Ελλης Χωριανοπούλου.

Το σκεπτικό της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου εδράζεται στο γεγονός ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου δεν θωρακίζει νομοτεχνικά τη λήψη απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, αφού η εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί συστατικό του υλικού που αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το μόνο που εξασφαλίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο ήταν η δημιουργία ανοιχτής διόδου στην παραλία, επικυρώθηκε δηλαδή ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο ωστόσο σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στις Κυκλάδες καταπατείται συστηματικά.

Μόλις έγινε γνωστή η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης έγραψε πανηγυρικά στο twitter για το Mykonos Project: «Εγκρίθηκε χθες και με τη βοήθεια του περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου και προγραμματίζεται και Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης άμεσα! Πάμε γερά».

«Εμείς θα τα λουστούμε»

«Εμείς μιλάμε για τον τόπο μας, ο υπουργός έχει άλλη οπτική, κοιτάζει τις επενδύσεις. Εμάς πιο πολύ μας ανησυχεί το μοντέλο της ανάπτυξης, το νησί έχει μεγαλώσει ανησυχητικά και θέλουμε να αποφασίσουμε οι ίδιοι γιατί εμείς θα λουστούμε και τα καλά και τα κακά. Οι Μυκονιάτες πρέπει να αποφασίσουν τι Μύκονο θέλουν. Το περιφερειακό συμβούλιο δεν σεβάστηκε τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και αυτό έχει σχολιαστεί αρνητικά στο νησί. Ζητήσαμε και ζητάμε ακόμα μια εκτεταμένη διαβούλευση σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται το νησί τα επόμενα χρόνια» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος υποστηρίχθηκε προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη και δεν βρέθηκε ούτε ένας εκ των 22 παρόντων να ψηφίσει θετικά. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν οι πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων Χώρας και Ανω Μεράς, γνωμοδοτώντας επίσης αρνητικά.

Υπογραμμίζεται πως το συγκεκριμένο σχέδιο είχε εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Το αίτημα υπαγωγής της συνολικής έκτασης στις στρατηγικές επενδύσεις κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και εγκρίθηκε τον Μάιο του 2019 (ΦΕΚ 1624/Β/10.05.2019).

«Δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα διαχειριστούμε το θέμα μετά τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου», παραδέχεται ο δήμαρχος Μυκόνου, προσθέτοντας πως «οι επενδυτές έχουν πάει μεν σε μια ζώνη που χτίζεται, όμως με αυτήν την επένδυση θα υπάρξουν σημαντικές παρεκκλίσεις, οι οποίες σε μια κανονική άδεια δεν θα υπήρχαν, όπως η μαρίνα που σχεδιάζεται».

Πηγή: Εφ. Συν