Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον απόηχο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Μόρια.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη τον κ. Αβραμόπουλο “για τον άψογο τρόπο, κατά τον οποίο ασκήσατε τα καθήκοντά σας ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, και όχι μόνο”, ενώ υπογράμμισε ότι χειρίστηκε τα θέματα μετανάστευσης “μέσα σε μια πρωτόγνωρη, για τα Κράτη-Μέλη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκυρία, κυρίως λόγω του Προσφυγικού εξαιτίας του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Συγκυρία, η οποία εγκυμονούσε -και εξακολουθεί να εγκυμονεί, άλλωστε η κατάσταση στη Χώρα μας, ακόμη και σήμερα, το αποδεικνύει- μεγάλους κινδύνους τόσο για την κοινωνική συνοχή σε κάθε Κράτος- Μέλος, όσο και για την συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “τα θέματά σας τα χειρισθήκατε με πλήρη σεβασμό από την μια πλευρά των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και, από την άλλη πλευρά, της αρχής της Αλληλεγγύης η οποία, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, συνιστά πλήρη κανόνα δικαίου, η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται συγκεκριμένες κυρώσεις”.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, ότι η πολιτική “την οποία υιοθετήσατε στο Μεταναστευτικό, στέλνει το μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία ότι μόνον όταν σεβασθεί, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπορεί να δικαιώσει την θέση της ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας και ως χώρας, η οποία μπορεί να προσδοκά Ευρωπαϊκή προοπτική” για να καταλήξει ότι “το παράδειγμά σας αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τον διάδοχό σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και εύχομαι η Ευρωπαϊκή Ένωση να σας αποδώσει στο μέλλον αυτό που σας αναλογεί”.

Αβραμόπουλος: Το προσφυγικό βρίσκεται σε όξυνση

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι με τη σημερινή επικοινωνία “ξεκινάει ένας κύκλος ‘αποχαιρετισμού των όπλων’. Και θεσμικά για την Ελλάδα, είναι η πρώτη συνάντηση μαζί σας, απομένει μονάχα ένας μήνας για να επιστρέψω στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική όπου, και βέβαια, ανήκω”.

Σημείωσε, ότι “αυτό που μου επιφύλαξε η μοίρα ήταν κάτι απρόσμενο” για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι “δεν μπορούσα να φανταστώ τότε ότι μέσα σε πέντε μήνες το χαρτοφυλάκιο αυτό που εμπιστεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα θα ήταν το σημαντικότερο. Γιατί έχει να κάνει και υπαρξιακά με το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι όπως πολύ σωστά είπατε, εκεί κρίνεται η αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έχοντας την ευθύνη, λοιπόν, των θεμάτων μετανάστευσης, ασφάλειας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και των ναρκωτικών αντιλαμβάνεσθε ότι επωμίσθηκα, εξ ονόματος της Ευρώπης, μία πολύ μεγάλη ευθύνη”.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. “Σήμερα μπορώ να πω ότι αφήνουμε πίσω μας κάτι. Αφήνουμε σταθερές, γιατί αυτό το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, κυρίως, αλλά και τα θέματα ασφαλείας, κύριε Πρόεδρε, θα υπάρχουν για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε τότε, όπως και τα κράτη-μέλη, τώρα όμως είναι πιο έτοιμη, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον καιρό”.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος συμφώνησε ότι το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται σε όξυνση, τον τελευταίο καιρό και σημείωσε “παρακολουθούμε τι γίνεται και στα σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας. Γιατί θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι με τα όσα κάναμε έξω ταυτίσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με τα ελληνικά σύνορα, κυρίως με την ενίσχυση και αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή, σε μια Ευρωπαϊκή Αστυνομία Συνόρων”.

Ανακοίνωσε, δε, ότι έλαβε πρωτοβουλία και πρότεινε στη Γαλλία και στη Γερμανία την πραγματοποίηση από κοινού μιας αποστολής στην Τουρκία και στην Ελλάδα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, “έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συνεννόησης, της δήλωσης που έχει γίνει. Γιατί από την ώρα που αυτή η δήλωση τυγχάνει εφαρμογής λύνονται και τα προβλήματα”.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως “παρακολουθούμε όμως και τα γενικότερα ζητήματα γεωπολιτικής που εξελίσσονται στην περιφέρεια της Ευρώπης, με τα όσα επισημάνατε πριν με την γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον”.

Ο κ. Αβραμόπουλος συνέχισε εκφράζοντας “προς στο πρόσωπό σας και μέσω υμών στην πατρίδα μου την ευγνωμοσύνη μου για την ανάθεση αυτής της αποστολής πριν από πέντε χρόνια” και υπογράμμισε την πίστη του ότι “τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος, μπορώ να λέω με υπερηφάνεια ότι ανταποκρίθηκα με υψηλότητα ευθύνης. Διότι θα πω και κάτι τελευταίο: Ναι μεν ήμουν Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά δεν παρέλειψα ποτέ το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον και η βοήθεια προς την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και η στήριξή μου ήταν αμέριστη, συνειδητή και βλέπω με ικανοποίηση ότι αυτό έχει αναγνωριστεί, γιατί αυτό – όπως σας είπα – ήταν το χρέος μου. Προβλήματα υπάρχουν, είμαστε εδώ από κοινού και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, εθνικής κυρίως, να τα αντιμετωπίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και της έλαχε και ο κλήρος να είναι από τις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν την μεγάλη πίεση από το ζήτημα κυρίως των προσφυγικών ροών”.

Κατέληξε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η διάδοχός του Σουηδή Επίτροπος “θα συνεχίσει τα ίδια χνάρια διότι βάλαμε τα θεμέλια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση. Και βεβαίως, ο διάδοχος γενικότερα, υπό την έννοια ότι εκπροσωπεί πλέον την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο φίλος μας ο Μαργαρίτης ο Σχοινάς θα συνεχίσει να συνεισφέρει ώστε, πέραν του ευρωπαϊκού καθήκοντος, να υποστηρίζεται και να στηρίζεται και η χώρα μας”.

ΠΗΓΗ