Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να επικαιροποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια και να αυξήσουν το μερίδιο της αιολικής, ηλιακής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 33%, 35% και 27%, της ενεργειακής τους κατανάλωσης, μέχρι το 2030.
Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου ανάμεσα στους Υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε, πάνω σε θέματα της Εθνικής Ενέργειας και των Κλιματικών Σχεδίων, που υπέβαλαν τα 28 κράτη μέλη του Μπλοκ.
« Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο της από το 32% στο 33% », ανέφερε ο Fabrice Dubreuil, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Ε.Ε, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα του στην Υπουργική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. (Τρίτη 24/09/19)
Παρόμοιες δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν και από τις άλλες χώρες, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον στόχο τους, στις ανανεώσιμες πηγές από το 31% στο 35% και από το 25% στο 27%, αντιστοίχως. Η Ελλάδα έχει ήδη εκπλήξει τους παρατηρητές της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, όταν ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι και το 2028.
Στην εισαγωγική του παρατήρηση, στην συνάντηση της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής της Ενεργειακής Ένωσης, Maroš Šefčovič, υπενθύμισε στις εθνικές κυβερνήσεις, το εν λόγω «χάσμα φιλοδοξιών», που αφορά την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στην ενεργειακή απόδοση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται στο να μειωθεί κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 32% του στόχου για το 2030. Τα μέτρα της ενεργειακής απόδοσης κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα κενό των 6,2 ποσοστιαίων μονάδων αντί του δείκτη αναφοράς, 32,5%, που συμφωνήθηκε πέρυσι.
«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ενεργειακή απόδοση» δήλωσε ο Šefčovič, «Μπορεί να κάνουμε τα περισσότερα, όμως, ξέρουμε ότι μπορούμε και καλύτερα!».
Αίτημα για μετρητά
Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, τόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση, για την εκπλήρωση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.
Η Πολωνία, μια χώρα από τις πιο αδύναμες στην αύξηση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων του μπλοκ, ήταν σχεδόν η πιο ευθύς.
«Είναι εύκολο να θέτουμε πολιτικούς στόχους, όμως είναι δύσκολο να τους υλοποιούμε», δήλωσε ο Krzysztof Tchorzewski, ο Πολωνός Υπουργός Ενέργειας. «Οι στόχοι της Πολωνίας είναι ήδη αρκετά φιλόδοξοι», τόνισε ο Krzysztof Tchorzewski, αναφέροντας ότι, κάθε αύξηση μπορεί να προκαλέσει «Ένα επικίνδυνο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» για τη χώρα του.