Συναγερμοί «εκτροχιασμού» αντηχούν πλέον σε κάθε πεδίο της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Η τελευταία ανησυχητική εξέλιξη αφορά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Μήπως οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις;

Αν και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και οι εξορθολογισμοί των δαπανών βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνούς προβληματισμού, στην Ελλάδα φαίνεται πως οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών κατάφεραν επί της ουσίας μόνο να «κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Ειδικά στη φαρμακευτική δαπάνη, όμως, η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, επιτάσσοντας δραστικές λύσεις.

Όπως γράψαμε πριν από μερικές ημέρες, η 4η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2019 δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει και αν δεν υπάρξουν διορθώσεις, η συνολική επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα ξεπεράσει το 1,498 δισ. ευρώ, όταν οι τελευταίες και (όπως φαίνεται αισιόδοξες) εκτιμήσεις της αγοράς ήθελαν το 2019 να κλείνει με clawback και rebate πάνω από 1,35 δισ. ευρώ.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το «αγκάθι» της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα 1Α, τα νοσοκομειακά φάρμακα που αποζημιώνει δηλαδή. Ο ΣΦΕΕ έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας την ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης του εν λόγω κλειστού προϋπολογισμού, όπως κάθε χρόνο. Μόνο που φέτος και αυτός προϋπολογισμός απαιτεί αυξημένη ενίσχυση. Οι έκτακτες «χρηματοδοτικές ενέσεις» είναι άλλωστε η μόνη άμεση κίνη, αν και αποτελεί επί τους ουσίας «μπάλωμα».

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η δαπάνη για τα φάρμακα 1Α εκτιμάται ότι θα αγγίξει φέτος τα τα 165 εκ. ευρώ έναντι ενός σταθερού προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ, δηλαδή η υπέρβαση θα φθάσει τα 103 εκατ. ευρώ. Το 2018 είχε κλείσει στα 150 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να περιοριστεί η υπέρβαση σε, τρόπων τινά, ελεγχόμενα επίπεδα, τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε μια επιπλέον αύξηση στον προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ. Αν διατηρηθεί ο ίδιος στόχος για μια υπέρβαση που δεν θα ξεπερνά τα 68 εκατ. ευρώ, τότε ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αγορά.

Το ζήτημα, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά. Η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει αντιληφθεί τη σημασία ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ως το ελάχιστο προαπαιτούμενο για τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου και συνεπώς της διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα. Ο Υπουργός Υγείας έχει εκφράσει ανοικτά την πρόθεση του να υπογράψει 3ετή σύμφωνα συνεργασίας με τους παρόχους. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει εφαρμοστούν και μέτρα που θα επιτρέψουν τον έλεγχο, όπως η διευρυμένη αξιοποίηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών. Πέραν όμως όλων αυτών, για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ο εκτροχιασμός του clawback καταδεικνύει εμφανώς την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό προς τα πάνω του ορίου της ίδιας της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΠΗΓΗ