Το τοπίο της θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών αλλάζει γρήγορα, καθώς μία νέα κατηγορία φαρμάκων, οι λεγόμενοι αναστολείς PARP (PARPi), φαίνεται να κερδίζουν έδαφος ως θεραπείες πρώτης γραμμής.
Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα νέων κλινικών δοκιμών, που αφορούν 3 διαφορετικά φάρμακα και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) 2019, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.
Η PARP είναι μία πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την επισκευή βλαβών του DNA που επέρχονται φυσικά στα καρκινικά κύτταρα. Οι αναστολείς του ενζύμου PARP ενδέχεται να εμποδίζουν την επισκευή αυτή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.
Τα νέα δεδομένα αφορούν 3 νέα φάρμακα: Zejula (niraparib) της GlaxoSmithKline, Lynparza (olaparib) των AstraZeneca και MSD και το veliparib, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την AbbVie.
Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό πλεονέκτημα όταν τα νέα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με νεοδιαγνωσμένο καρκίνο των ωοθηκών, οδηγώντας τους ειδικούς να παροτρύνουν τους κλινικούς ιατρούς να χρησιμοποιούν τα φάρμακα αυτά ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
«Ο κύριος στόχος στον καρκίνο των ωοθηκών είναι να αποφευχθεί η υποτροπή μετά τη θεραπεία πρώτης γραμμής, διότι διαφορετικά η πιθανότητα θεραπείας είναι αρκετά χαμηλή», αναφέρει η Ana Oaknin, από το ινστιτούτο ογκολογίας του Vall d’Hebron. «Η μόνη ευκαιρία να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών είναι με θεραπεία πρώτης γραμμής», πρόσθεσε.
Σήμερα, οι ασθενείς με νεοδιαγνωσμένο καρκίνο των ωοθηκών αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση και 6-8 εβδομάδες χημειοθεραπείας. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία, τελικά γίνονται ανθεκτικοί και η ασθένεια χαρακτηρίζεται από πολλαπλές υποτροπές.
Το 2011, η προσθήκη του bevacizumab στη χημειοθεραπεία άλλαξε το τοπίο, σύμφωνα με τον Mansoor Raza Mirza, ογκολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα φάρμακα PARPi, δείχνοντας όφελος σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών. «Τώρα ήρθε η ώρα να προσφέρουμε σε όλους τους ασθενείς ένα PARPi», κατέληξε ο Mirza.