Μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τις συνεχώς αυξανόμενες ροές, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έστειλε αυστηρό μήνυμα στις χώρες του Βίζενγκραντ και την Τουρκία.
Εγκαινιάζοντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού» με την επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε φόβους για ένταση του φαινομένου και παρουσίασε σχέδιο 4 σημείων, σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ο τρόπος χορήγησης ασύλου, δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας με τις ΜΚΟ ώστε «να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε πως στο εξής θα ισχύουν κανόνες και απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις Βαρουφάκη ότι πατάει στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης. “Επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να μπορέσουμε να τον υποδεχθούμε στη χώρα μας χωρίς κανέναν κανόνα και χωρίς καμία διαδικασία. Αυτό κατάλαβα ότι προτείνετε. Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέρος των κανόνων είναι και ο τρόπος με τον οποίο ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του. Διότι σύνορα υπάρχουν και στη στεριά και στη θάλασσα. Και όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα, θα πρέπει να έχει κάποιο λόγο να το κάνει. Και αν ο λόγος αυτός είναι ότι πραγματικά πρέπει να απολαμβάνει διεθνούς προστασίας τότε θεσπίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο κανόνων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι πραγματικά κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου θα βρουν μια φιλόξενη στέγη στην Ελλάδα”, επεσήμανε και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τυχοδιωκτική και ιδεοληπτική πολιτική.
Όπως είπε, τα τελευταία 4 χρόνια έγιναν μόλις 1806 επαναπροωθήσεις και πως στόχος είναι οι επιστροφές να φθάσουν τις 10.000 μέσα στο 2020. “Η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου. Ενώ επί μία ολόκληρη τετραετία απορροφήθηκε μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων, ανέβηκε στο 35% αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση, με στόχο να φτάσουμε στο 50% ως το τέλος του 2020”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως η πολιτκή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “μια πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας, μία πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μια πολιτική αδράνειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. “Ήταν μια πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη. Ήταν και μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που οδήγησε σε σκηνές, όπως αυτές της Ειδομένης, της Μόριας, οι οποίες μας εξέθεσαν διεθνώς. Όσοι, λοιπόν, διέρρηξαν κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης, αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές. Είναι καιρός για λίγη, έστω, αυτοκριτική”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαμήνυσε πως θα μπουν κανόνες που θα πρέπει όλοι να εφαρμόζουν και πως όσοι τους αρνούνται θα παραπέμπονται στη διαδικασία επιστροφής. “Βάζουμε ένα οριστικό τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής. Προβλέπουμε -για πρώτη φορά- ότι σε περίπτωση που αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος και θέλω να είμαι σαφής εδώ: Να μην μπουν καθόλου στο σύστημα, ακόμα και πριν από την καταγραφή, όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες τους οποίους έχουμε θέσει”, είπε και διαμήνυσε πως μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα, αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται ταχύρρυθμα εντός ολίγων ημερών. “Για όποιους παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας θα υπάρξουν συνέπειες”, σημείωσε για να διευκρινίσει πως ευάλωτοι θα είναι πλέον μόνο όσοι αναφέρονται στην οδηγία και πως στο σύστημα παραμένουν -και πρέπει να παραμένουν- μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν την προστασία, βρίσκονται στη χώρα και επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια.
Προανήγγειλε επίσης, κυρώσεις για γονείς που δεν θα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και δήλωσε περήφανος όταν πηγαίνει σε παρελάσεις και βλέπει παιδιά να αισθάνονται την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους, να είναι καλοί μαθητές και να σηκώνουν την ελληνική σημαία, καθώς “η εθνική μας ακεραιότητα δεν αμφισβητείται με αυτό τον τρόπο”.
Αναφερόμενος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της και αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να εκβιάζει πατώντας στο προσφυγικό., ενώ αποκάλυψε ακόμη, ότι υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας από την έως τώρα ανεξέλεγκτη είσοδο νεαρών ατόμων, που δεν μοιάζουν –όπως είναι- με κατατρεγμένους και διαθέτουν αρκετά χρήματα.
Τη διαφωνία του με τον διαχωρισμό του όρου πρόσφυγας και μετανάστης εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα βάλει λουκέτο στη Μόρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της αποσυμφόρησης της.
“Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε πως αν θέλει η κυβέρνηση να τους διαχωρίσει, είναι στο οποίο το κόμμα του δεν θα ακολουθήσει. “Είναι το Πακιστάν ασφαλής χώρα; Οι Σύροι είναι εκλεκτοί πρόσφυγες. Ποιοι είναι οι πρόσφυγες; Θυμηθείτε το τείχος στον Έβρο του Σαμαρά. Τι πέτυχε, να αυξηθούν οι καραβιές στα νησιά. Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη είναι να δηλητηριάζουμε τις δικές μας κοινωνίες”, υποστήριξε.Τάχθηκε κατά της αφαίρεσης ΑΜΚΑ αλλά και των κλειστών δομών και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει.
Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης τονίζοντας πως το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα.
Τόνισε πως η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα δοθεί βάρος στην ανακούφιση των νησιών, ενώ θα καταρτιστεί όπως είπε λίστα ασφαλών τρίτων χωρών αλλά και η ανάδειξη του ζητήματος σε διεθνές επίπεδο. Το έκανε είπε στην ομιλία του στον ΟΗΕ και θα το επαναλάβει.
Εξήγησε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα ευρείας κλίμακας που απαιτεί συνολική αντιμετώπιση με βάση το κεκτημένο της Ένωσης ενώ αναφέρθηκε σε πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση ώστε να επικαιροποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία ώστε να αναγνωρίσει η Άγκυρα επιστροφές και από την ενδοχώρα.
Κατέληξε στην πρωτολογία του λέγοντας το ζήτημα ήρθε για να μείνει καθώς η Ευρώπη θα είναι μαγνήτης και το φαινόμενο θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα ενταθεί. Χρειάζεται τόνισε ωριμότητα και σχέδιο ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί γόνιμα.
Ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
Ακόμη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
Υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. “Η συμφωνία λοιπόν υπάρχει. Έχει προβλήματα. Πρέπει να επικαιροποιηθεί. Θα αγωνιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά όταν εμείς κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί -εξετάζουμε δηλαδή αιτήσεις, τελεσιδικούν γρήγορα οι αιτήσεις, αυτοί οι οποίοι δεν απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας, επιστρέφονται στην Τουρκία- θα θέσουμε και την Τουρκία προ των ευθυνών της. Και η Τουρκία σήμερα, η οποία επιδεικνύει μια συνολικά προκλητική συμπεριφορά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στο πλαίσιο των σχέσεων που θέλει να έχει με την ΕΕ, δεν γίνεται να εκβιάζει πατώντας πάνω σε αυτό το ζήτημα και «αξιοποιώντας» το δράμα ανθρώπων για να πιέσει την ΕΕ”, είπε και πρόσθεσε πως η ΕΕ να συνεννοηθεί με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα και να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη.
Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.