Το «ποδαρικό» έγινε για τις απολύσεις των 1100 Επικουρικών γιατρών των οποίων η σύμβασή τους ξεπέρασε το 24μηνο, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την αρχή έκανε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκιδικής δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε ένα μαιευτήρα-γυναικολόγο.

Παρά τις προειδοποιητικές «ριπές» της ΠΟΕΔΗΝ για τον κίνδυνο να αποψιλωθούν περαιτέρω τα Νοσοκομεία από γιατρούς, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της  Περιφέρειας, εξαιτίας της εν λόγω απόφασης, εν τέλει σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη απόλυση επικουρικού γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Έστω και στο παρά πέντε, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από τον Υπουργό Υγείας να λύσει με νομοθετική ρύθμιση το μείζον αυτό ζήτημα.

Το Virus επικοινώνησε με το γραφείο της Διοικήτριας του νοσοκομείου ζητώντας μια δήλωση, προκειμένου να αναδείξει  και τη δική της θέση  επί του θέματος, αλλά το αίτημά μας  δεν εισακούστηκε. Σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης, η σύμβαση εργασίας λύεται «σε συμμόρφωση των διαλαμβανομένων στην 0241/2019 Πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του Ι Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία αυτή κρίθηκε άκυρη».

Απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Χαλκιδικής

«Φρένο» είχε ζητήσει να μπει η Ομοσπονδία, αφού 1100 Επικουρικοί γιατροί οι οποίοι υπηρετούσαν με παράταση έχοντας ξεπεράσει το 24μηνο εργασίας 31 Δεκεμβρίου 2018. Με το άρθρο 38 του Ν. 4578/2018 εγράφησαν εκ νέου στους καταλόγους Επικουρικών των ΥΠΕ πριν τη λήξη της θητείας τους και προσελήφθησαν εκ νέου, με αποτέλεσμα συνέχισαν να εργάζονται μετά την 1 Ιανουαρίου του 2019.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη ότι είναι παράνομη η παράταση της θητείας τους επειδή ξεπέρασε το 24μηνο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ η συγκεκριμένη απόφαση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το ν.4528/2018 άρθρο δεύτερο, με το οποίο καταργείται η τρίμηνη διακοπή μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων εφόσον μεσολαβεί διαγωνιστική διαδικασία. Ως εκ τούτου  οι 1100 επικουρικοί γιατροί παρότι επελέγησαν εκ νέου απολύονται.  Η Ομοσπονδία προειδοποιεί σχετικά με τα κασταστροφικά αποτελέσματα της απόφασης ότι «εάν απολυθούν οι 1100 γιατροί θα κλείσουν βασικές κλινικές Περιφερειακών Νοσοκομείων».

Το Virus επικοινώνησε και με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος για το θέμα και αναμένουμε διευκρινίσεις…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: