Περίπου 1,4 δισ. ευρώ εισπράττουν ετησίως οι τράπεζες από προμήθειες σε πάσης φύσεως συναλλαγές πελατών τους και για παροχή υπηρεσιών. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί αισθητά, αν ισχύσουν τελικά οι προγραμματισμένες αυξήσεις, για τις οποίες παρενέβη ήδη ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους τραπεζίτες να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους, ή τουλάχιστον να περιορίσουν τις αυξήσεις και να ματαιώσουν την επιβολή νέων προμηθειών σε ορισμένες συναλλαγές.
Το 30% αυτών των εσόδων – περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως – είναι προμήθειες από πιστωτικές κάρτες, συναλλαγές «πλαστικού χρήματος» και υπηρεσίες e-banking
Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χρέωσαν τους πελάτες τους με συνολικές προμήθειες 700 εκατ. ευρώ.
Είχαν προηγηθεί αναπροσαρμογές-αυξήσεις και επιβολή νέων προμηθειών σε διάφορες κατηγορίες συναλλαγών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτές πρόσθεσαν περίπου 5% στα συνολικά έσοδα από προμήθειες, τα οποία αυξήθηκαν από 673,7 σε 699,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο (βλέπε σχετικό πίνακα).
Αυξημένα έσοδα, πρόσθετα κέρδη
Τα αυξημένα έσοδα αυτής της κατηγορίας συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η θετική επίδραση τους θα αποτυπωθεί επίσης στα αποτελέσματα 9μήνου που θα γνωστοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες. Κι αν δεν ανακληθούν οι νέες ΄χρεώσεις που αποφασίσθηκαν, θα προσθέσουν σημαντικά έσοδα-κέρδη στους ετήσιους ισολογισμούς των τραπεζών – και πολύ περισσότερα στην επόμενη χρήση.
Έσοδα από προμήθειες
(σε εκατ. ευρώ)
Τράπεζα Α΄ εξάμ,2018 Α’ εξάμ. 2019
Εθνική 158 164
Πειραιώς 180 188
Εurobank 138 156
Alpha Bank 197,7 191,5
ΣΥΝΟΛΟ 673,7 699,5
Τα μεγαλύτερα έσοδα από προμήθειες εμφανίζει η Alpha Bank, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση επέτυχε φέτος η Eurobank (+13%). Σημαντικά πρόσθετα έσοδα απέφεραν οι νέες χρεώσεις σε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και σε υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής.
Ενδεικτικό είναι ότι η Alpha Bank, ενώ εμφανίζει μειωμένα συνολικά έσοδα από προμήθειες στο πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα της από προμήθειες σε πιστωτικές κάρτες ήταν αυξημένα (στα 40,5 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ πέρυσι). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική, η οποία αύξησε κατά 9% τα έσοδα της από συναλλαγές με κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ (51 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο).
Ανάλογη αύξηση επέτυχε και η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζοντας στο εξάμηνο έσοδα από προμήθειες 106 εκατ. ευρώ, από 97 εκατ. πέρυσι.
Και νέες χρεώσεις
Το ζήτημα των προμηθειών ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα, όταν οι τράπεζες ανακοίνωσαν την επιβολή νέων χρεώσεων σε μία σειρά υπηρεσιών. Ακόμη και ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε «άδικες». Όπως για παράδειγμα, να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει απλώς την κίνηση του λογαριασμού του, ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας, επειδή στο χωριό του δεν υπάρχει άλλη.
Είχαν προηγηθεί ωστόσο μία σειρά χρεώσεις οι οποίες πέρασαν σιωπηρά, όπως η προμήθεια για αντικατάσταση κάρτας, αν αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη, ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, αλλά και η κατακόρυφη αύξηση του ενοικίου στις τραπεζικές θυρίδες, όταν αυτές έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς λόγω του κινδύνου του Grexit αλλά και της αύξησης της εγκληματικότητας.