Νέα δεδομένα στο ενεργειακό πεδίο στην Ανατολική Μεσόγειο και συνακόλουθα και στην Αθήνα δημιουργεί η απόφαση της Τρίπολης να επικυρώσει το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. H είδηση προκάλεσε νέα κινητικότητα στην Αθήνα, την ίδια ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις, ζητώντας ευθέως διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποστείλει πιθανότατα σήμερα, στα Ηνωμένα Έθνη υπόμνημα με τις θέσεις της για το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που βάζει “φωτιά” στην περιοχή.
Το ελληνικό έγγραφο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα χαρακτηρίζει “ανυπόστατο” το Μνημόνιο Κατανόησης των δυο χωρών, στηριζόμενο κυρίως μεταξύ άλλων και στα εξής:

Πρώτον, ότι έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση της Λιβύης χωρίς την έγκρισή του από τη -νόμιμη- Βουλή. Η κυβέρνηση της Λιβύης, μάλιστα, ενδέχεται να επικαλεστεί λόγους έκτακτης εθνικής ασφάλειας προκειμένου να προσπεράσει τη Βουλή, όπου δεν διαθέτει την πλειοψηφία.
Και δεύτερον, ότι αγνοεί όλη τη γεωγραφία της περιοχής, αφήνοντας τα ελληνική νησιά, ακόμα και την Κρήτη, χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το Μνημόνιο Κατανόησης αντίκειται μάλιστα ευθέως στη Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία Συμφωνία ναι μεν δεν έχει υπογράψει, όμως δεσμεύεται από αυτή.
Στο «κόκκινο» οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας
Τα σχέδια της Τουρκίας για το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε σε ομιλία του χθες το βράδυ ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κορυφώνοντας τις προκλήσεις πρότεινε τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

«Οι δραστηριότητες για τη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο συνεχίζονται με αποφασιστικότητα» ανέφερε ο Ακάρ όπως μετέδωσε χθες ο Σκάϊ ( ρεπορτάζ Μανώλης Κωστίδης ). Δεν δίστασε να αποκαλύψει όσα η Άγκυρα έχει ως στόχο να οδηγήσει τις εξελίξεις.

«Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι ο διαμοιρασμός με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το δίκαιο κάθε είδους πηγής και πλούτου που υπάρχει στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.
«Φωτιές» άναψε η υπερψήφιση του μνημονίου από την Τρίπολη
Η είδηση για την υπερψήφιση της συμφωνίας από τη επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης προκάλεσε συναγερμό και κινητικότητα στην Αθήνα που αντιλαμβάνεται ότι το τοπίο γίνεται όλο και δύσβατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τους υπουργούς Εξωτερικών τη ΕΕ, με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, N. Dimitrov και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, G. Cakaj, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο αυτών χωρών και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πως θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την επιβεβαιωμένη συμμετοχή άνω των 20 υπουργών Εξωτερικών τη ΕΕ, που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: