Όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος τόσο περισσότερο ζει μακριά από ασθένειες και αναπηρίες, σε σχέση με κάποιον, που είναι οι φτωχότερος. Μάλιστα, οι πλούσιοι ζουν έως και 10 χρόνια περισσότερο!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 25.000 ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν εγγραφεί σε δύο μεγάλες μελέτες, μία στην Αγγλία (English Longitudinal Study of Ageing) και μία στις ΗΠΑ (US Health Retirement Study).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, όταν έφτασαν στο προσδόκιμο ζωής, ο πλούτος είχε σημαντικό αντίκτυπο. Η ανάλυση έδειξε ότι στην ηλικία των 50 ετών, οι πλουσιότεροι άνδρες στην Αγγλία και τις ΗΠΑ ζούσαν για επιπλέον 31 χρόνια σε καλή υγεία σε σύγκριση με περίπου 22 έως 23 χρόνια για όσους ανήκουν στη φτωχότερη ομάδα.

Επίσης, οι γυναίκες από τις πλουσιότερες ομάδες του πληθυσμού στις ΗΠΑ και στην Αγγλία ζούσαν για επιπλέον 33 χρόνια σε καλή υγεία σε σύγκριση με 24 έως 25 χρόνια για τις φτωχότερες ομάδες. Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν το 2002 και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία, ώστε οι ερευνητές να μελετήσουν πώς εξελίσσεται η υγεία τους.

“Οι ανισότητες στην υγιή διάρκεια ζωής υπάρχουν και στις δύο χώρες και έχουν παρόμοιο μέγεθος”, ανέφεραν οι ερευνητές. “Και στις δύο χώρες οι προσπάθειες για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας θα πρέπει να στοχεύουν άτομα από μειονεκτούσες κοινωνικοοικονομικές ομάδες”.

Η Δρ Paola Zaninotto, επικεφαλής των ερευνητών, ανέφερε ότι «ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι ένας χρήσιμος δείκτης για την υγεία, η ποιότητα ζωής καθώς γερνάμε είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Μετρώντας το υγιές προσδόκιμο ζωής, μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των ετών ζωής που διανύουμε με υγεία και χωρίς αναπηρία. Η μελέτη μας συμβάλλει μοναδικά στην κατανόηση των επιπέδων ανισοτήτων σε Αγγλίας και ΗΠΑ, όπου τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ διαφορετικά»

Τα ευρήματα συνάδουν με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία Office for National Statistics (ONS) της Βρετανίας, τα οποία αποκάλυψαν ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Βρετανίας θεωρούν ότι ο πλούτος τους αναπτύσσεται σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τους φτωχότερους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, μεταξύ των ετών 2016 και 2018, ο συνολικός πλούτος του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 13% σε 14,6 τρισεκατομμύρια λίρες, με την αύξηση των τιμών των ακινήτων και τα πακέτα συντάξεων που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών. Το πλουσιότερο δέκατο του πληθυσμού είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 11%, ενώ οι φτωχότεροι μόλις κατά 3%…

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: