ΔΑΔΑΑ και Ίδρυμα Ωνάσης ένωσαν τις δυνάμεις τους, για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού, με την εκδήλωση «Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό»

Πρόεδρος ΔΑΔΑΑ Βαγγέλης Λαφτσής: «Ο αυτισμός δεν είναι πάθηση»

Διονύσης Βοργιάς

“Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό”. Αυτός είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, από το Ίδρυμα Ωνάση και τον Σύλλογο ΔΑΔΑΑ νομού Ροδόπης, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Απριλίου, στο Πολύκεντρο. Λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των παιδιών και των γονέων που συμμετείχαν, οι φωτογραφίες τηρούν τη διακριτικότητα στο μέγιστο.
Το εργαστήρι περιέλαβε μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών. Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.
Μέσα από μια σειρά μουσικών συνθέσεων, οι ειδικά κατηρτισμένοι εκπαιδευτικοί δούλεψαν στις έννοιες της σωματογνωσίας και του χώρου, αλλά και σε καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.
Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήρι αυτό του Ιδρύματος Ωνάση αποσκοπεί στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί 62 εργαστήρια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, εντός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε 26 πόλεις ανά την Ελλάδα. Περισσότερα από 186 παιδιά με αυτισμό έχουν επισκεφθεί τη Στέγη με την οικογένειά τους στο πλαίσιο του εργαστηρίου, ενώ στην Περιφέρεια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 396 παιδιά με τους γονείς τους. Στα βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 288 άτομα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ανοιχτές συζητήσεις σχετικές με το εργαστήριο την περίοδο 2014-2015.
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει στην ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν – και παραμένει – η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΣΗ
Σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, ο σύλλογος ΔΑΔΑΑ Ροδόπης, καταφέρνει να γίνεται γνωστός σιγά-σιγά, κι αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. “Το ίδρυμα Ωνάση μας έκανε την πρόταση, κι εμείς φυσικά τη δεχθήκαμε και την αγκαλιάσαμε. Το πρόγραμμα είναι η τρίτη χρονιά που γίνεται στην επαρχία, και συνολικά η πέμπτη, και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ως δώδεκα ετών, και σε εκπαιδευτικούς. Δηλαδή προσπαθούν να βοηθήσουν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς. Όταν αγαπάς, μπορείς να βοηθήσεις”, μας αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος Βαγγέλης Λατφσής.
Ο κ. Λατφής καταθέτει και το μήνυμά του, για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού που ήταν αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου, το οποίο συνδέει με τη λειτουργία του συλλόγου, ως κάλεσμα συμμετοχής: “ο αυτισμός δεν είναι πάθηση. Πρέπει να έρθουν στον σύλλογο όσο το δυνατό περισσότεροι γονείς. Έχουμε αμέριστη αγάπη και στήριξη από φίλους, αλλά δεν έχουμε τόση συμμετοχή από γονείς. Όμως, με τις δράσεις που κάνουμε αυξάνονται σιγά-σιγά τα μέλη. Το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξηθεί κατά δέκα”.
Επόμενη δράση του συλλόγου, είναι μια επιστημονική-ενημερωτική ομιλία, προς τους γονείς, σε θέματα ειδικής αγωγής, με πρακτικά οφέλη στην καθημερινότητά τους

Πηγή: https://www.xronos.gr/