Οι παρενέργειες της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής στο σύστημα Υγείας δεν χρειάζονται περιγραφές. Βιώνονται επώδυνα στα νοσοκομεία καθημερινά. Ιδιαίτερα στα επείγοντα περιστατικά. Ορατή επίσης, διά γυμνού οφθαλμού, με τις κάθε είδους αναμονές, είναι η διογκωμένη παραδοσιακά τάση των πολιτών να προσφεύγουν άκριτα στις νοσοκομειακές μονάδες. Τις περισσότερες φορές για περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Αν υπήρχαν και λειτουργούσαν βεβαίως ικανοποιητικά και πλήρως οι πρωτοβάθμιες δομές Υγείας.
Αυτό το σοβαρό πρόβλημα φιλοδοξεί να λύσει με μια τομή το υπουργείο. Αφενός με τη δραστική ενίσχυση των μονάδων εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Αφετέρου με την ενισχυμένη αναβάθμιση των τμημάτων για τα επείγοντα. Ειδικά σε κεντρικά νοσοκομεία που φέρουν το κύριο βάρος των εφημεριών. Τα νέα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) μαζί με τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) αποτελούν ένα κρίσιμο στοίχημα για το υπουργείο.
Δέκα νοσοκομεία στον κορμό της Αττικής, που θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση. Μαζί με 239 δομές, πρωτοβάθμια κέντρα, σε όλη τη χώρα, αναμένεται ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να γυρίσει σελίδα στην παρεχόμενη περίθαλψη. Το ζήτημα, φυσικά, δεν εξαντλείται στις εξαγγελίες. Οσο θετικές κι αν ακούγονται. Η ουσία είναι να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να αρχίσει η βελτίωση.
Το ευοίωνο είναι πως προχωρούν ήδη οι διαδικασίες για τη λειτουργία των πρώτων πιλοτικών ΤΟΜΥ. Με στόχευση έως το τέλος της χρονιάς να αναπτυχθούν, καλύπτοντας τον μισό πληθυσμό της χώρας. Το εγχείρημα, αν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα συνιστά μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
Πηγή:http://www.ethnos.gr