Έξι στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο. Αυτό έδειξε μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης, που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία ΚΑΠΑ Research.
Τα βασικά ευρήματα παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της ΕΑΕ κ. Ε. Φιλόπουλο, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο. Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο, που χρησιμοποίησε η Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου (UICC) σε διεθνή δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 15.427 ενηλίκων από 20 χώρες.
Τα κύρια συμπεράσματα, που αφορούν την Ελλάδα σε σχέση και με άλλες χώρες είναι:
- 23% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την υγεία τους ως κακή, ποσοστό αρκετά υψηλό, που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία και τους επιστήμονες. Στην κλίμακα από 1 (πολύ κακή) μέχρι το 10 (άριστη), κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν στο 7,02.
- Το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως την ώρα της έρευνας έπασχαν από τον καρκίνο και λάμβαναν θεραπεία. Το 6% ανέφερε πως έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι είτε σε ανάρρωση είτε σε πλήρη ύφεση.
- Σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες δεν φαίνεται να ανησυχούμε για βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, όπως το παθητικό κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη γυμναστικής. Π.χ. η αντίστοιχη έρευνα στο εξωτερικό έδειξε ότι το κοινό θεωρεί το παθητικό κάπνισμα ως τρίτο παράγοντα κινδύνου σε ποσοστό 50%, ενώ στην Ελλάδα έρχεται στην 6η θέση με ποσοστό μόνο 30%.
- Διεθνώς – όπως αναμενόταν – όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα και πτυχίο πανεπιστημίου έχουν καλύτερη ενημέρωση και γνώση για τον καρκίνο. Επίσης, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι κατά του καπνού.
- Εντύπωση προκαλεί ότι, στην Ελλάδα, οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, ενώ κανονικά θα περίμενε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού κατά τεκμήριο ο καρκίνος αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Διεθνώς, νέοι και ηλικιωμένοι εμφανίζονται εξίσου ευαισθητοποιημένοι.
- Κοινή συνισταμένη των ερευνών διεθνώς και στην Ελλάδα είναι ότι οι πολίτες ζητούν από τις αρχές να λάβουν μέτρα για καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τη μείωση του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο.
Στο σημείο αυτό έχουμε καλά για τους ασθενείς με καρκίνο από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σύντομα θα δημιουργηθεί κέντρο ημερήσιας νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη.
Το κέντρο θα διαθέτει 50 κλίνες και θα αφορά ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Το κέντρο θα λειτουργήσει στο κτήριο της ΕΑΕ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού θα αναλάβει η κα Μαριάννα Λάτση. Το κέντρο θα λειτουργεί στα πλαίσια του ΕΣΥ, καθώς θα παραχωρηθεί προς χρήση στο Ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά.