Η είδηση πέρασε στα ψιλά: «Αναταραχή σημειώθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μια ερώτηση υπογεγραμμένη από 25 «γαλάζιους» βουλευτές, η οποία απευθυνόταν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και σχετιζόταν με το θέμα των Θρησκευτικών.»
Γράφει ο: Ανδρέας Μαραθιάς
Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης «συμβούλευσε» τους «γαλάζιους» βουλευτές να αποσύρουν την ερώτηση. Μάλιστα, ο κ. Καλαφάτης τους είπε ότι εάν θέλουν να κάνουν ερώτηση, πρώτα να ενημερώσουν την αρμόδια υπουργό και εν συνεχεία να κάνει ο καθένας βουλευτής ξεχωριστά και όχι και οι 25 μαζί. «Τι είμαστε, αντιπολίτευση;» τους είπε» (εφημερίδα «Το Βήμα»).
Είναι το πρώτο μαζικό «αντάρτικο» βουλευτών της Κ.Ο. της Ν.Δ., που αν και απετράπη εν τη γενέσει του, αναδεικνύει τις έντονες διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και τον προβληματισμό που υπάρχει απέναντι σε κεντρικές πολιτικές και πτυχές της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.
Τα μεμονωμένα περισταττικά «ανταρσίας» βουλευτών της Ν.Δ. ουκ ολίγα. Μόλις προχθές η Μαριέττα Γιαννάκου καταψήφισε τη ρύθμιση για τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών στους Δήμους κάνοντας λόγο για ιδεολογικά επικίνδυνη θέση. Ο Νικήτας Κακλαμάνης διαφώνησε ανοιχτά με οποιαδήποτε επιλογή για ΠτΔ πέραν του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης διαγράφηκε από την ευρωομάδα λόγω της στάσης του απέναντι στην εισήγηση για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ.
Το θέμα του ΠΑΟΚ ξεσήκωσε τους περισσότερους βορειοελλαδίτες βουλευτές, ενώ παράλληλα βουλευτές όπως ο Κ. Μπογδάνος, ο Κ. Κυρανάκης, ο Θ. Πλεύρης, «βγαίνουν» από ακροδεξιά στη μεταναστετυική πολιτική της κυβέρνησης. Τελευταίο κρούσμα ο Κ. Τζαβάρας, ο οποίος με αφορμή τη κατάσταση στη Μανωλάδα μίλησε για «ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών».
Την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη μπαίνει «σφήνα» στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προτείνοντας ανοιχτά προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικων διαφορών, όπως και ο Άγγελος Συρίγος.
Των «ανταρτών» της Ν.Δ. ηγείται βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, χολωμένος από επιλογές της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, στο Μακεδονικό και στο προσφυγικό, ήταν ηχηρά απών χωρίς «εξηγήσεις» από κρίσιμες ψηφοφορίες όπως της εκλογής ΠτΔ και της τροπολογίας για τις ποινές στο ποδόσφαιρο.
Στις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθούν οι διαμάχες μεταξύ υπουργών όπως για παράδειγμα στον οικονομικό τομέα μεταξύ του Χρ. Σταϊκούρα και του Αδ. Γεωργιάδη και στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ της Ν. Κεραμέωςκαι της Σ. Ζαχαράκη.
Με άλλα λόγια οι φωνές κριτικής πληθαίνουν και η δυσφορία των βουλευτών έναντι αλαζόνων υπουργών μεγαλώνει με αποτέλεσμα το Μαξίμου να ανησυχεί έντονα για τη συνοχή της Κ.Ο. την επόμενη περίοδο.
Η «μετάλλαξη» άλλωστε της ΝΔ σε κρίσιμα ζητήματα και σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά επί της ουσίας έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και είναι ζήτημα χρόνου το «αντάρτικο» να γενικευθεί με αφορμή κυρίως τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό, αλλά και τις γενικότερες διεργασίες στη «δεξιά πολυκατοικία» ενόψει πρόωρων εκλογών πιθανότατα.
Εντός του κυβερνώντος κόμματος πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβήθηκε επί της ουσίας να διαγράψει τον Α, Σαμαρά, επλήγη σε μεγάλο βαθμό το ηγετικό του προφίλ, γεγονός που μπορεί ερμηνευθεί και ως αδυναμία επιβολής των θέσεων του στους βουλευτές του.
Ως εκ τούτου εικάζεται ότι η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού παραμένει ανοιχτή και εκ των ων ουκ άνευ ως μια κίνηση αρχηγική, διαφορετικά ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να σταθεί. Ιδίως όταν λήξει το 18μηνο της «λίστας» και οι βουλευτές «απελευθερωμένοι» αρχίζουν να «πυροβολούν» το Μαξίμου για τις επιλογές του σε πρόσωπα και πολιτικές.
Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα ο Α. Σαμαράς έχει επισκιάσει το προφίλ του πρωθυπουργού, η ενεργοποίηση των….»διπλών εκλογών» το αργότερο το χειμώνα του 2021 είναι αναπόφευκτη.
Και αυτό γιατί οι πρώτες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική, γεγονός που έχει ανοίξει τη όρεξη «κύκλων» περί «ενιαίου» ακροδεξιού κόμματος με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να προλάβει τέτοιου είδους «κινήσεις» και να οχυρώσει το κόμμα από τα δεξιά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός της περιόδου «λίστας», έχοντας έτσι «μαντρωμένους» τους βουλευτές της Κ.Ο., ειδικά της «ακροδεξιάς» πτέρυγας.