Μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια θα διαθέτουν τα 3 νέα νοσοκομεία που θα δημιουργηθούν σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη χάρη στη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα σχέδια των υπερσύγχρονων νοσοκομείων παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, πλήθος υπουργών, αλλά και του πρώην υπουργού Υγείας Α. Ξανθού και αν. υπουργού Π. Πολάκη.

Και τρία νοσοκομεία θα είναι «πράσινα» ως κτήρια και πλήρως ψηφιοποιημένα. Το νοσοκομείο Κομοτηνής θα διαθέτει 181 κλίνες και η ανέγερσή του θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024. Τρεις μήνες, αργότερα θα είναι έτοιμο το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με δυναμικότητα 204 κλίνες, ενώ εκείνο της Σπάρτης θα παραδοθεί το Φεβρουάριο του 2025.

Τα έργα ανήκουν στο ευρύτερο πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «Πρωτοβουλία για την Υγεία» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική εξαγγελία αφορούσε τη δωρεά 200 εκατ.

Ανάμεσα στα άλλα, θα αγοραστούν 2 νέα αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα με κόστος περίπου 26 εκατ. ευρώ και υπάρχει δέσμευση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια ότι το πλήρες κόστος λειτουργίας τους θα καλυφθεί από το Δημόσιο. Σημαντική είναι ακόμη η προμήθεια 4 μηχανημάτων PET/CT που αφορούν τη διάγνωση ασθενών με καρκίνο και θα εγκατασταθούν στα 4 πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε έκανε παρέμβαση ο κ. Πολάκης, ζητώντας από τους υπεύθυνους του ιδρύματος να μην ακυρωθεί η δωρεά 4 κυκλοτρονίων. Εκείνοι από την πλευρά τους, εξήγησαν ότι πλέον η τιμή του ραδιοφαρμάκου έχει μειωθεί από τα 700 στα 350 ευρώ, γεγονός που καθιστά μη συμφέρουσα για το Δημόσιο την προμήθεια και εγκατάσταση των κυκλοτρονίων.

Ο κ. Γιώργος Πισσάκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ευχαρίστησε το ίδρυμα για τη δωρεά 12 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, λέγοντας ότι πλέον χιλιάδες ασθενείς έχουν πρόσβαση στην τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Απηύθυνε έκκληση στο ίδρυμα να επεκτείνει τη δωρεά για την αντικατάσταση άλλων 7 παλαιών μηχανημάτων.

Ο κ. Δρακόπουλος κατέστησε σαφές ότι το ίδρυμα δεν έχει πλέον άλλες δυνατότητες. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ανάγκες, που εξακολουθούν να υπάρχουν, έκανε κάλεσμα και σε άλλους φιλάνθρωπους και ευεργέτες. Στόχος είναι να καλυφθεί το κόστος ανακαίνισης της μονάδας εντατικής θεραπείας και του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ήδη, έχουν ανταποκριθεί ο γνωστός εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος και η κα Αλίκη Περρωτή, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Τέλος, το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Υγεία» περιλαμβάνει δύο ιδιαίτερης σημασίας προγράμματα: Το πρώτο αφορά την εκπαίδευση ATLS (Advanced Life Trauma Support) φοιτητών της ιατρικής στην αντιμετώπιση του τραύματος και το δεύτερο, την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που εξελίσσεται σε μάστιγα των ελληνικών νοσοκομείων, λόγω της κατάχρησης των αντιβιοτικών.

ΠΗΓΗ