Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού στις εισόδους της χώρας και ιδιαίτερα στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας που επικοινωνούν με την γείτονα χώρα Ιταλία, στην οποία έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.

Σε ετοιμότητα δηλώνει το υπουργείο Υγείας, ενώ αναστέλλονται οι εκδρομές μαθητών και φοιτητών από το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξακολουθούν την προσπάθεια πληροφόρησης  και αφύπνισης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Ιδιαίτερα, στα λιμάνια της Πάτρας και  τηςΗγουμενίτσας, πραγματοποιείται  εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)»

Το υπουργείο είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Σημειώνεται ότι στην γειτονική Ιταλία μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι τρεις, ενώ έχουν καταγραφεί 150 κρούσματα. Εξ αυτών, προς το παρόν 26 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ανάλογος αριθμός κατ’ οικον σε καραντίνα. Αναστάτωση έχει προκληθεί από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων σε βόρειες περιοχές της χώρας, στις οποίες κλείνουν σχολεία και Πανεπιστήμια για προληπτικούς λόγους, καθώς αξιοθέατα  και μουσεία, ακυρώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Βενετίας και αθλητικές εκδηλώσεις.

Για τον λόγο αυτό το ελληνικό υπουργείο Υγείας ανέστειλε όλες τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία ύστερα από σχετική εισήγηση του ΕΟΔΥ, «δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν επικαιροποιηθεί «όλες οι οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί».

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: