Ένας ασθενής, που νοσηλεύεται με πνευμονία στο νοσοκομείο Αττικόν, έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει μολυνθεί τόσο από τη γρίπη όσο και τον κοροναϊό! Το πιο ενδιαφέρον όμως που έχει εκπλήξει τους θεράποντες γιατρούς του είναι ότι οι επιπλοκές που παρουσιάζει προέρχονται κυρίως από τη γρίπη!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ασθενής παρουσιάζει λοβώδη πνευμονία, δηλαδή, το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στον ένα πνεύμονα και συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες (υπεζωκοτική συλλογή). Γενικά, η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στον λεπτό χώρο μεταξύ των στρωμάτων του ιστού, που επενδύει τους πνεύμονες και την θωρακική κοιλότητα (υπεζωκότα).

Η μορφή αυτή της πνευμονίας είναι χαρακτηριστική επιπλοκή που παρατηρείται σε ασθενείς, που έχουν γρίπη. Από την άλλη, στους βαριά ασθενείς από κοροναϊό – όπως έχει φανεί από την Κίνα και την Ιταλία – η συνήθης μορφή είναι η λεγόμενη αμφοτερόπλευρη πνευμονία. Δηλαδή, το πρόβλημα αφορά και στους δύο πνεύμονες.

Μάλιστα, οι μελέτες από την Κίνα έχουν δείξει ότι περίπου σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με κοροναϊό, οι οποίοι επιβίωσαν και έλαβαν εξιτήριο, τελικά υπέστησαν μείωση της πνευμονικής τους λειτουργίας κατά 20-30%. Μάλιστα, αυτό αφορά και νεότερους σε ηλικία ασθενείς.

Γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος από τον κοροναϊό δεν αφορά μόνο την πρόκληση θανατηφόρων επιπλοκών στους υπερήλικες. Αλλά είναι δυνατόν να προκληθούν μόνιμες αναπηρίες στην πνευμονική λειτουργία νεότερων σε ηλικία ασθενών, που τελικά επιβιώνουν. Συνεπώς, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να “Μείνουμε στο Σπίτι“.

ΠΗΓΗ