Τα αγαθά που διακυβεύονται είναι πολυτιμότερα της οικονομίας ή του προσωπικού εισοδήματός μας. Θα πάρει χρόνο να αναδιατάξει η χώρα τις εθνικές και οικονομικές της προτεραιότητες.
Η προειδοποίηση του επικεφαλής των επιστημόνων, που εισηγούνται λύσεις και μέτρα για την προστασία των πολιτών, λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα ήταν σαφής: “Είμαστε εκεί που ήταν η Ιταλία πριν 24 ημέρες. Και γι’ αυτό όλοι αγωνιούν για το τί θα συμβεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Και γι αυτό ο πρωθυπουργός έλαβε χθες τα δραματικά – και πρωτόγνωρα για τις μεταπολεμικές γενιές – μέτρα απαγόρευσης της (άσκοπης) κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια.
Ο κ. Μητσοτάκης με τη χθεσινή ομιλία του κλιμάκωσε τις δημόσιες παρεμβάσεις του στο επίπεδο ενός διαγγέλματος προς το λαό μιας ασφυκτικά πολιορκημένης χώρας.
Και πράγματι, η χώρα ζει συνθήκες κατάστασης πολιορκίας από έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό, που απειλεί τη ζωή μας, που σκιάζει τις καλύτερες μέρες που ελπίζαμε , που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για το αύριο. Οι πολίτες αγωνιούν για τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους δικούς τους, τη δουλειά τους, τα μαγαζιά τους, τις επιχειρήσεις τους. Η εικόνα συννεφιάζει εκεί που ο καθένας προσπαθούσε να ζωγραφίσει το δικό του ήλιο.
Η κυβέρνηση έδειξε μια αξιοπρόσεκτη ετοιμότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα. Ομολογουμένως κουμαντάρισε αμέσως το πρόβλημα, δημιουργώντας άμυνες και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα. Τα πήγε καλύτερα από πολλές “μεγάλες” χώρες – που αποδείχτηκαν μικρές στην απρόβλεπτη κρίση. Η επιστημονική μας κοινότητα, η αρμόδια για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, επέδειξε σπάνιες γνώσεις, δεξιότητες και αρετές. Και το ταλαίπωρο Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παλεύοντας ηρωικά με περισσότερα του ιού “θεριά”.
Η οικονομία δέχτηκε σοβαρό πλήγμα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε αμέσως έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ,τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης της επιχειρηματικότητας, μέσω κρατικών διευκολύνσεων ή επιδομάτων, δεν αλλοιώνει τον προσωρινό χαρακτήρα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ανακούφισης. Όσα προσπαθεί τη στιγμή αυτή το οικονομικό επιτελείο δεν αφορούν τη φωτιά της ύφεσης. Επικεντρώνουν να μείνει ζωντανή η σπίθα της οικονομικής δραστηριότητας – κατά την εύστοχη διατύπωση της ανάλυσης που δημοσιεύσαμε το Σάββατο (Κώστας Μποτόπουλος).
Οι συνέπειες αυτής της κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα φανούν σύντομα: με ύφεση, μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, (μπορεί και σοβαρές απώλειες σε κάποιους κλάδους που κυρίως πλήττονται) επιπτώσεις στην εργασία, υπολειτουργία του χρηματιστηρίου, πιθανή δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων που θα ταλαιπωρήσουν πάλι το τραπεζικό σύστημα, αδυναμία εξυπηρέτησης των “100 δόσεων” αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων. Θα πάρει χρόνο να αναδιατάξει η χώρα τις εθνικές και οικονομικές της προτεραιότητες. Να ξαναβρεί η οικονομία τα πατήματά της. Με στέραιους θεμελιώδεις κανόνες ανάπτυξης.
Δεν γνωρίζουμε το εύρος και το τέλος αυτής της απρόβλεπτης κρίσης που επαναφέρει πρόσφατους εφιάλτες στα όνειρά μας. Το βέβαιο όμως είναι ότι ο αόρατος εχθρός που μας πολιορκεί μας κάνει σοφότερους. Γιατί τη φορά αυτή τρομάξαμε. Τα αγαθά που διακυβεύονται είναι πολυτιμότερα της οικονομίας ή του προσωπικού εισοδήματός μας. Και γιαυτό ελπίζουμε ότι η επόμενη μέρα θα ξεκινήσει με άλλη φιλοσοφία ζωής και ανάπτυξης. Που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον που ζει.