Δείτε τον «χάρτη» με τις παροχές που εξασφαλίζουν για Μάρτιο και Απρίλιο εργαζόμενοι, εργοδότες και επαγγελματίες.

Με «σταυρόλεξο»… για απαιτητικούς λύτες μοιάζει το πλαίσιο προστασίας που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για να προστατέψει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊου στην οικονομία. Η αναστολή πληρωμών, οι μειώσεις ενοικίου και η ειδική αποζημίωση δεν δίνονται με ενιαίο και οριζόντιο τρόπο σε όλους, αλλά βάσει διαφορετικών προϋποθέσεων που έχουν φέρει στα όρια τους λογιστές, φοροτεχνικούς και γραφεία προσωπικού επιχειρήσεων!

Στους πίνακες που ακολουθούν γίνεται μια αποκρυπτογράφηση των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, με στόχο την παρουσίαση του «χάρτη» με τις παροχές που εξασφαλίζουν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, εργαζόμενοι, εργοδότες και επαγγελματίες.

Τα μέτρα προστασίας για τον μήνα Μάρτιο αφορούν όσους εντάχθηκαν έως τις 23/2 στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους με απόφαση της Πολιτείας, καθώς επίσης και στους εργαζόμενους που απασχολούν. Τα μέτρα για τον μήνα Απρίλιο αφορούν τρεις διαφορετικές «κατηγορίες» δικαιούχων, ανάλογα με την ημερομηνία ένταξης στην «ομπρέλα» προστασίας, αλλά και το… αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για την ειδική αποζημίωση των 800€ σε εργαζόμενους, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, το επίδομα τηλεκατάρτισης των 600€ για τους επιστήμονες και τη μείωση του ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» με απόφαση της πολιτείας και τους εργαζόμενους σε αυτές, απαιτείται υποβολή αίτησης.

Για την αναστολή πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και τις μειώσεις που προσφέρονται σε όσους μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας κάθε δικαιούχου.