Είναι σαφές πλέον: Η απώλεια εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα και όποιο χρέος εκδοθεί για να καλύψει το κενό, πρέπει να απορροφηθεί, εν συνόλω ή εν μέρει, από τον κρατικό ισολογισμό. Ο  ίδιος ο Μάριο Ντράγκι προτρέπει: «Τα πολύ υψηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους αφού θα γίνουν ένα μόνιμο στοιχείο στις οικονομίες μας τότε και θα συνοδευτούν από ακύρωση ιδιωτικού χρέους».

Αυτό σημαίνει ότι η απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία, αφενός εμπεριέχει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους και αφετέρου, διαγραφή του ιδιωτικού χρέους.
Η πανδημία μπορεί και πρέπει να γίνει η αφορμή, ώστε να παρατηρηθεί  διεθνώς μια νέα δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, που κυρίως έχουν ανάγκη οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Μέτριοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περίπου 10 τρις ευρώ που πρέπει να «βρεθούν» και να δοθούν  στις παγκόσμιες αγορές μόνον για την αναδιάρθρωση εταιριών και κρατικών χρεών. Διαφορετικά η ανεργία θα αυξηθεί ραγδαία, η κατανάλωση θα περιορισθεί και η κρίση θα κλιμακωθεί.

Πριν λίγο καιρό, οι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και οι σημερινοί κυβερνώντες της χώρας – εάν άκουγαν για τέτοιου είδους μέτρα θα… ανατρίχιαζαν. Όμως, πλέον τους αποστερεί το δικαίωμα ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, που υποστηρίζει πως οι τράπεζες πρέπει γρήγορα να δανείσουν με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας, μετατρεπόμενες σε όχημα για κρατική πολιτική.  Και τα υποστηρίζει αυτά ο Ντράγκι για να μην γυρίσουμε στη ζοφερή δεκαετία του 1920.

Παρά ταύτα, οι Γερμανοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των καιρών και επιμένουν στην ευλαβική τήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής, απορρίπτοντας το κορωνο-ομόλογο και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των χωρών του νότου, ακόμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, εάν πράγματι ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλη σωτηρία από την πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του δυσθεώρητου χρέους που θα προκύψει, με κύριο «όχημα» τα κράτη, τότε οφείλει να φτάσει μέχρι τέλους. Να είναι έτοιμος… για όλα!

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η πλήρης συμπλήρωση της 11ους ετούς καταστροφής του Ελληνικού Κράτους θα είναι δεδομένη. Και αυτό το βεβαιώνουν σοβαροί οικονομολόγοι. Επαναλαμβάνω μετ’ επιτάσεως τι πρότεινε ο Ντράγκι : «Μειώστε πολύ» είπε «τις υποχρεώσεις στις ληστρικές ξένες πλέον τράπεζες.   Και μην πείτε ότι δεν σας ανήκουν οι τράπεζες. Βρείτε πανευρωπαϊκά τον τρόπο». Κάτι ξέρει ο Ντράγκι…

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η Ελλάδα καταστρέφεται και «υμείς άδετε». Ακόμα και μέσα στον Μάιο να ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα, η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 8%, δηλαδή ακόμα χειρότερη και από την εποχή των μνημονίων, όπου είχαμε ύφεση 7,1%, αλλά χωρίς lockdown και χωρίς κανένα πρόβλημα στον τουρισμό. Γι’ αυτό και ο «έγκλειστος λαός» θέτει το αγωνιώδες ερώτημα:  «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το τέρας μιας διψήφιας ύφεσης, έχει σχέδια και Τσιόρδες;» Η τραγική κατάσταση επιβάλει να εγκαταλείψει νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και να αγωνιστεί για όσα πραγματικά πρέπει να γίνουν και τα περιγράφει ο Ντράγκι.  Γιατί χωρίς αυτά  οι «ασπιρίνες» που μέχρι σήμερα προσφέρει η Κυβέρνηση οδηγούν μαθηματικά σε αδυναμία εκπλήρωσης των δήθεν υποχρεώσεων των Ελλήνων  στους δανειστές – ληστές και ηθελημένα ή  όχι, σε δήμευση όποιου εισοδήματος η περιουσιακού στοιχείου απέμεινε.

Τα σημάδια είναι ανησυχητικά και τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν γνωστά, ακόμα πριν τον κορωνοϊό. Αν η Γερμανία δεν επιτρέψει τύπωμα χρήματος με την έκδοση ευρωομολόγου για τις πληττόμενες χώρες τότε η διάλυση της Ενωμένης  Ευρώπης  και η κατακρήμνιση της παγκοσμιοποίησης θα μας αναγκάσει να πατήσουμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε με τα ανεξάρτητα κράτη σε νέες συμμαχίες και να πετύχουμε τις αναγκαίες εξωτερικές ισορροπίες για την Ειρήνη και την επιβίωση μας.

Σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα που έχουμε μπροστά μας, με ποιους ηγέτες θα βαδίσουμε;

Μακάρι να τα καταφέρει ο Μητσοτάκης.  Όμως, αν δεν… η πατρίδα έχει και χρυσή εφεδρεία. Μακάρι να μην χρειαστεί να πάμε με αναμμένα κεριά  και να ζητήσουμε από ΕΚΕΙΝΟΝ να πάρει το πηδάλιο του εθνικού σκάφους!

(*) Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος