Τις «παγίδες» που κρύβει η χρήση μάσκας και γαντιών σε δημόσιους χώρους από το ευρύ κοινό επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, σχετικά με την κατάχρηση που γίνεται το τελευταίο καιρό. Στον αντίποδα, το καλό νέο είναι ότι μέσα στο επόμενο μήνα θα έχουμε ένα αξιόποστο τεστ αντισωμάτων, το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την διασφάλιση της ανοσίας του πληθυσμού κατά την άρση των μέτρων.

Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν ο καθηγητής σχετικά με τις συστάσεις του περί χρήσης των προστατευτικών μέσων από τον γενικό πληθυσμό. Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα συζητήθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνώμων και δεν συστήνεται η γενική χρήση μάσκας, καθώς ακόμη και ο ΠΟΥ και το ευρωπαϊκό CDC μιλούν για οφέλη ανάλογα με τις επιδημιολογικές συνθήκες.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από την χρήση της μάσκας σε συγκεκριμένες περιστάσεις για την αποφυγή μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου χρήσης μάσκας με βαλβίδα από το ευρύ κοινό λόγω λανθασμένης χρήσης.

Για τη δε χρήση γαντιών, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι έχουμε ελάχιστες ενδείξεις ότι η χρήση τους στο δημόσιο χώρο μας προστατεύουν, ενώ ελλοχεύει δε ο κίνδυνος να μην τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής όπως το καλό πλύσιμο εξαιτίας της ψευδαίσθησης ασφάλειας.

Τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή μας από τα δέοντα μέτρα συνέστησε καλό πλύσιμο των χεριών 20 με 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι ή αντισηπτικό όταν επιστρέφουμε από σούπερ μάρκετ ή φαμρακείο.

Τεστ αντισωμάτων

Σε αναμονή βρισκόμαστε ενός αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων που θα διερευνά την ανοσία, καθώς έρευνα διαπιστώνει ότι το ένα τρίτο ασθενών που νόσησαν δεν έχει αντισώματα. Για το ζήτημα που ανέδειξε η έρευνα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ενδέχεται αυτό το πόρισμα να προκλήθηκε λόγω των μη έγκυρων τεστ, αλλά σύντομα, στον επόμενο μήνα θα διασφαλιστεί η παραγωγή τεστ που θα μπορούν να εγγυηθούν την ανοσία του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι αυτά τα τεστ θα είναι πολύ χρήσιμα για τους επιστήμονες, όταν η χώρα προχωρήσει στην επόμενη φάση της άρσης των μέτρων προκειμένου να επιστρέψουν οι πολίτες με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 71 κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο στα 1.955 ασθενών, από αυτούς το 57% ήταν άνδρες.

Το ηλικιακό προφίλ των νοσούντων είναι:

  • Το 30% είναι 18-39 ετών
  • Το 45% είναι 40-64 ετών
  • Το 21% είναι άνω των 65 ετών
  • Το 3% είναι κάτω 17 ετών

    Ακόμη, από τα κρούσματα :

    • 518 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό
    • 734 σχετίζονται με γνωστά κρούσματα
    • 79 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία 67 ετών. 16 από αυτούς είναι γυναίκες και από το σύνολο το 77% έχει υποκείμενο νόσημα
    • 16 ασθενείς εξήλθαν από ΜΕΘ
    • 3 θάνατοι σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 86. Από τους θανόντες οι 23 ήταν γυναίκες. Το σύνολο των νεκρών είχε ηλικία 73 έτη. Το 86% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.
    • Έχουν διενεργηθεί 33.634 έλεγχοι.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι ναοί να λειτουργήσουν Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση μόνο για τους ιερείς και για λίγο προσωπικό, επισημαίνοντας ότι οι πιστοί δεν επιτρέπεται να προσελθουν στις εκκλησίες και παροτρύνονται σε κατ’οίκον προσευχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: