Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζονται, καθώς στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για πολιτικές τοποθετήσεις που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση και αφήνουν σαφή υπονοούμενα για λογοδοσία του ενώπιον της Δικαιοσύνης με αφορμή το μεγάλο πάρτι της χορήγησης δανείων στα πολιτικά κόμματα.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, χωρίς να κατονομάζει τον Ι. Στουρνάρα, αλλά φωτογραφίζοντάς τον, υποστήριξε ότι την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται δέχεται «πισώπλατα μαχαιρώματα» και όχι από «υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά από κορυφαία στελέχη τα οποία δρομολογούν εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και παρεμβαίνουν». Τόνισε, μάλιστα, ότι θα λογοδοτήσει ο τραπεζίτης που «πολλές φορές βγαίνει έξω από τα χωράφια και πολιτικολογεί».

Λίγες ώρες πριν, ακόμη ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κ.Ε. Παναγιώτης Ρήγας, είχε στοχοποιήσει τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ζητώντας με ανάρτησή του στο facebook όσους διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της ΤτΕ να σταματήσουν να προκαλούν. «Στο όνομα της ανεξαρτησίας και του δημόσιου συμφέροντος δρούσαν επί χρόνια ανεξέλεγκτα και σήμερα δηλώνουν άγνοια για τα ξέφρενα πάρτι των δανείων» έγραψε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε: «Ολοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι τραπεζών και κυρίως της Τραπέζης της Ελλάδος να σταματήσουν να προκαλούν και να προετοιμαστούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Το πάρτι τελείωσε».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά ανεξάρτητος δεν σημαίνει και ανεξέλεγκτος» είπε και επισήμανε «άλλο να είναι υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και άλλο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας». Κάλεσε, μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Γιάννη Στουρνάρα, «αντί να κάνει κριτική προς την κυβέρνηση», να συμβάλει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Και ο Ντράγκι τον εκθέτει για τις περίεργες προαγωγές

Τη στιγμή που ο Ι. Στουρνάρας ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ΔΕΚΟ και ότι λειτουργεί ανεξάρτητα (ευλογώντας προαγωγές συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ), ο «προϊστάμενός» του και επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποδεικνύει το αντίθετο! Εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ε. Ε. μετά το μπαράζ παράνομων προσλήψεων και προαγωγών στο γραφείο της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες που φέρουν το πράσινο φως του Πέτερ Πράατ, στενού συνεργάτη του κ. Ντράγκι, που ουκ ολίγες φορές έχει «στολίσει» την Ελλάδα. Μάλιστα, είχε απειλήσει πριν από έναν χρόνο με έξοδο της χώρας από το ευρώ και κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αν δεν υπήρχε ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας, ο ELA.

Εσωτερικά έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters κατεδείκνυαν επανειλημμένες παραβιάσεις των κανόνων της ΕΚΤ από το εκτελεστικό συμβούλιό της, του οποίου, σημειωτέον, προεδρεύει ο κ. Ντράγκι. Μεταξύ των ακυρωθέντων διορισμών ήταν αυτός του Στέφαν Ρότιε, πρώην συμβούλου του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Π. Πράατ. Η καταγγελία των εργαζομένων ότι πήρε επιλεκτικά τη θέση χωρίς να δοθεί ευκαιρία σε άλλους υποψηφίους και ότι έλαβε αύξηση μισθού σε σχέση με τον προκάτοχό του ήταν η αιτία για να έρθουν καρατομήσεις στο γραφείο των Βρυξελλών και βεβαίως το θέμα να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θέλοντας προφανώς να ρίξει τους τόνους, «θεωρεί καθήκον της να απαντά στους ευρωβουλευτές», όταν ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνεται των επιλογών του, υποστηρίζοντας ότι οι προαγωγές έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια και ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Προφανώς έχει το σύνδρομο του… αυτοκράτορα!

Πηγή: dimokratianews.gr

ΠΗΓΗ