Δυσοίωνα θα είναι τα στοιχεία εάν δεν βρεθεί το εμβόλιο για την νόσο COVID-19 προειδοποίησε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι ο κοροναϊός SAR-COV-2 διαφορετικά θα παραμείνει τουλάχιστον για το 2022.

Σε επαγρύπνηση θα πρέπει να βρισκόμαστε καθώς ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να λειτουργεί σαν τη γρίπη για την επόμενη διετία, επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολόγίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου θα πρέπει να επιδείξουμε προσοχή τόνισε ο καθηγητής, σχολιάζοντας όμως ότι «θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι».
Επιδίωξη είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού, σύμφωνα με τον κ.Γώγο ο οποίος όμως αποσαφήνισε ότι η ανοσία του πληθυσμού είναι δύσκολα επιτεύξιμη με τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός εκτιμά ότι η συλλογική ανοσία είναι μικρότερη του 5%, ενώ ο επιθυμητός στόχος είναι το 20% έως 30% του πληθυσμού.

Σχετικά με την ελάφρυνση των μέτρων ο ίδιος υποστήριξε ότι αρχικά θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και στη συνέχεια σταδιακά μικρά και μεγάλα καταστήματα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απόκτηση ανοσίας «μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» σύμφωνα με τον καθηγητή.

Σχετικά με το επικείμενο θερινό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κρατούνται οι αποστάσεις του ενός μέτρου, ενώ οι μάσκες μάλλον θα αξιοποιηθούν στις στενές επαφές, κάτι που θα εξεταστεί στην επιτροπή του υπ. Υγείας.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: