Σε νέα φάση προκλητικότητας περνάει η Τουρκία, η οποία στην τακτική του συνεχούς ανοίγματος νέων διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, τα οποία είναι σαφώς σχεδιασμένα και είναι ένα επιπλέον βήμα στην ήδη υπάρχουσαν πραγματικότητα.

Μετά τα “καταχόμενα νησιά”, την “Γαλάζια Πατρίδα” και το παράνομο τουρκικό λιβικό σύμφωνο για την ΑΟΖ, έρχεται να διεκδικήσει με νομικίστικο τρόπο την Κρήτη και Δωδεκάνησα. Αυτή η κίνηση έρχεται γάντι μετά τα επιχειρήματα ότι ” το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ γιατί είναι μικρό νησί” κλπ, να προσθέσει ένα ακόμη ζήτημα το οποίο όμως “δένει” με την καταπάτηση της ελληνικής υφαλοκρυπίδας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Σκοπός της Άγκυρας είναι να καθίσει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί των τουρκικών διεκδικήσεων και να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί, αρχής γενομένης από τους υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσο αυτο κολλάει και υβριδική ανακοίνωση- προσπάθεια προσέγγισης με το Ισραήλ, περί συμφωνίας για ΑΟΖ, την οποία βεβαίως το Τελ Αβίβ απορρίπτει, ενώ η επιστροφή του Μπ.Νετανιάχου στον πρωθυπουργικό ρόλο διατηρεί το άσχημο κλίμα για την Τουρκία.

η νέα διεκδίκηση

Τόσο με δηλώσεις όσο και με δημοσιεύματα η Τουρκία προαναγγέλει ότι ΜΚΟ από την Τουρκία και άλλες χώρες θα διεκδικήσουν νομικά τα τρία τέταρτα της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα στη Χάγη.

Πριν περίπου ένα χρόνο η Άγκυρα ημιεπίσημα είχε εκδόσει χάρτη με τις σημερινές διεκδικήσεις και τώρα κάνει ένα ακόμη βήμα.

Μπορεί αυτά τώρα να φαίνονται ανυπόστατα, αλλά η Τουρκία έχει μελετήσει πολύ καλά τις υβρυδικές απειλές, μεταξύ των οποίων είναι και η χρήση ΜΚΟ για κρατικούς σκοπούς και τώρα τους εφαρμόζει.

Παράλληλα οι νομικίστηκες διεκδικήσεις είναι από τους βασικούς τρόπους της νεοθωμανικής αντίληψης των τουρκικών διεκδικήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: