Γιώργος Γεραπετρίτης: «Κανείς δεν θα πειράξει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης»
Ενώ η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού το 2020 από 17,2% το 2019 – που σημαίνει μείωση της απασχόλησης κατά 155 χιλ. άτομα έως το τέλος το 2020 – ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μεταβληθούν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αν παραταθεί ή επανέλθει η υγειονομική κρίση. «Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα παραμείνουν πλήρους απασχόλησης. Όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

“Τον Οκτώβριο τα ξαναλέμε για πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών”

Για το τέλος Οκτωβρίου παραπέμπει η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «όταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δούμε τη συγκυρία τον Οκτώβριο». Ο ίδιος, όπως είπε, προτιμά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών.

“Τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί”

Τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι: «Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς για τους τουρίστες που θα φτάνουν στη χώρα από εισερχόμενες πτήσεις του εξωτερικού» ενώ υπογράμμισε ότι από τις 21 πτήσεις που έφτασαν στη χώρα μας με 2.236 επιβαίνοντες, μόλις ένα τεστ βγήκε θετικό.

Δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και πιθανότητα νέου lockdown

Πληθαίνουν οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα νέου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού και νέου lockdown στην Ευρώπη. Με τις εξαιρετικά δυσοίωνες αυτές προβλέψεις, εμφανίστηκε να συμφωνεί χθες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι “όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να υπάρχει επαγρύπνηση”, προσθέτοντας ότι “όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό στους δείκτες αναγκάζεσαι και ίσως αναγκαστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε κάποια μέτρα”.

Μοιραίος ο Τραμπ: Θα μπορούσε να είχε αποφύγει 35.000 θανάτους

Έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης κατέληξε στο σοκαριστικό συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί περισσότεροι από 35.000 θάνατοι εξαιτίας του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, εάν είχαν εφαρμοστεί περιοριστικά μέτρα ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο από τη χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές Πολιτείες, για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Η Μέρκελ διασώζει τη Lufthansa με 9 δισ. ευρώ

Η Lufthansa, ο μεγαλύτερος αεροπορικός όμιλος στην Ευρώπη, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης, ύψους έως και 9 δισ. ευρώ. Το πακέτο θα περιλαμβάνει ένα δάνειο 3 δισ. ευρώ από την KfW – γερμανική κρατική τράπεζα- και την αγορά μεριδίου από το γερμανικό Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας, γνωστό ως WSF. Σε αντάλλαγμα της «σανίδας σωτηρίας», το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20%-25% στην Lufthansa.

5 ακόμα ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
580 χιλ. άτομα για 5 μήνες το σύνολο της νέας ανεργίας λέει ο ΣΕΒ
“Δεν θα αφήσουμε την Aegean να χαθεί”, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης
Στο 1,5 δισ. ο τζίρος των σούπερ μάρκετ από την εμφάνιση του κοροναϊού
Ενδείξεις ότι θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αρχές Ιουνίου
Οι ΗΠΑ αγόρασαν το 1/3 της παραγωγής “εμβολίου” της “Astra Zeneca”

Πώς έκλεισαν την Πέμπτη οι Αγορές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Πτώση στη Wall Street την Πέμπτη. Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες 101,78 μονάδων ή 0,41%, στις 24.474,12 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 “έχασε” 23,10 μονάδες ή 0,78%, κλείνοντας στις 2.948,51 μονάδες, ενώ ο ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 90,89 μονάδων ή 0,97%, στις 9.284,88

ΑΘΗΝΑ: Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 608,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 605,75 μονάδων (-0,78%) και 613,13 μονάδες (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 46,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,5 εκατ. τεμάχια. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,33%, στις 1.451,11 μονάδες, ενώ στο -1,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 818,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,27% στις 267,01 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ: Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη η Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να υποχωρεί 0,75%. Με πτώση 1,4% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 1,2%. Η πιότερες απώλειες 0,86% για τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως και στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 0,73%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: