Την χρέωση ογκολογικών ασθενών από συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ για την διενέργεια ακτινοθεραπειών στηλιτεύει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου μετά από συχνές καταγγελίες ασθενών.

Εξαιτίας των καθυστερήσεων και της αναμονής για τις εν λόγω θεραπείες στα δημόσια, οι ασθενείς καταφεύγουν σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα και κλινικές, για να αποφύγουν επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους.

Το πρόβλημα έχει ανακύψει καθώς τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού, υπάρχει αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ωστόσο, ασθενείς που αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, καταγγέλλουν φαινόμενα «καταχρηστικής υποχρέωσης τους να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση των ακτινοθεραπειών, που δικαιούνται δωρεάν», τονίζει η ΕΛΛΟΚ.

Η ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται για νέο φαινόεμνο αφού «επί σειρά ετών ακολουθείται «σιωπηρά» και με την ανοχή του συστήματος, μία ανήθικη και μη σύννομη πρακτική από μέρος του ιδιωτικού τομέα που αν και έχει υπογράψει συμβάσεις και εμφανίζεται συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ».

Για  τις πρόσθετες παράνομες χρεώσεις στους ασθενείς η ΕΛΛΟΚ έχει ζητήσει και στο παρελθόν από τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να παρέμβουν. Μάλιστα, με τη συμμετοχή της στην Ελληνική Πλατφόρμα All.Can,  η ΕΛΛΟΚ έχει συνυπογράψει, μαζί με όλη την Ελληνική Επιστημονική Ογκολογική Κοινότητα επιστολή προς τον υπουργό ζητώντας συνάντηση  για την εξεύρεση λύσεων.

Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη σε μεγάλες δωρεές του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, «γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι απόρροια έλλειψης δυνατοτήτων αλλά μάλλον επιλογή συντήρησης μιας υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης».

Η ΕΛΛΟΚ θέτει τα εξής ερωτήματα προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:

  • «Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες και γιατί δεν αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο με επιπλέον ποινές για όσους εμφανίζουν υποτροπή? Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε;
  • Εφόσον υπάρχει πλέον ο απαραίτητος εξοπλισμός, γιατί δεν διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με τη δημιουργία διπλής βάρδιας ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις μηνών; (Η ερώτηση αυτή μένει αναπάντητη από το 2011)
  • Γιατί παρά τις τόσες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών για παράνομες χρεώσεις και εκβιαστικές συμπεριφορές, ο ΕΟΠΥΥ δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους;»

Επίσης, η ΕΛΛΟΚ σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, καυτηριάζει τις παράνομες χρεώσεις και καλεί τον Οργανισμό να προβεί δημόσια σε επίσημες διευκρινιστικές για την προστασία των πολιτών και του δημοσίου.

Η ΕΛΛΟΚ απευθυνόμενη στους καρκινοπαθείς τονίζει ότι σύμφωνα με «τα μέχρι σήμερα ισχύοντα είναι μηδενική η συμμετοχή των ασθενών στην πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, εξαιρουμένης της ιατρικής αμοιβής η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη όπου θα αναφέρεται και το όνομα του ιατρού».

Μάλιστα,  σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καλύπτεται και η αμοιβή των ιατρών όπως περιγράφεται από τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση εκβιασμού η ΕΛΛΟΚ καλεί τους ασθενείς να  τους καταγγέλλουν για να αλλάξει  την άσχημη κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: