Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ζοφερή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας που ασφυκτιά από τις επιπτώσεις  της πανδημίας, ας αλλάξουμε τουλάχιστον  την “εικόνα” και τις “εντυπώσεις”.

Αυτή τη λογική φαίνεται ότι υιοθετεί η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει μέχρι τώρα, ελάχιστα βοήθησαν τις επιχειρήσεις – και ακόμη λιγότερο τους εργαζόμενους.
Γι αυτό επιστρατεύει επικοινωνιακά μέσα και οργανώνει φιέστες όπως αυτή στο Ελληνικό, όπου η κατεδάφιση κάποιων παλιών κτισμάτων παρουσιάστηκε ως  “εκκίνηση ενός εμβληματικού  έργου, που θα αποτελέσει ορόσημο για την ανάκαμψη των επενδύσεων με εισροή ξένων κεφαλαίων”.

Πολλές φορές βέβαια στην οικονομία δεν έχει τόση σημασία τι ακριβώς συμβαίνει και ποιά είναι η πραγματική κατάσταση, αλλά τί…. νομίζουν οι πολίτες και οι οικονομικώς δρώντες ότι συμβαίνει. Ετσι διαμορφώνεται κλίμα, δημιουργούνται προσδοκίες, παίρνονται επιχειρηματικές αποφάσεις.
Ισως λοιπόν αυτή η σκηνοθεσία να βοηθάει, συμβάλλοντας στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της ψυχολογίας στην αγορά.

Ομως αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Οι “εντυπώσεις” έρχονται και παρέρχονται. Γρήγορα θα αποκαλυφθεί ότι μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, με αναπρασαρμογές στα χρονοδιαγράμματα και  συνεχείς διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης,  στο Ελληνικό  τίποτε δεν έχει ξεκινήσει – κι ούτε προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα.

Τα έργα του μεγάλου επενδυτικού project δεν μπορούν να ξεκινήσουν γιατί πολύ απλά η Lamda Development δεν έχει πάρει ακόμα τις μετοχές της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ – και  φυσικά το ελληνικό κράτος δεν έχει εισπράξει ακόμα ούτε ευρώ.

Η πολυδιαφημισθείσα “έναρξη εργασιών” δεν ήταν παρά μόνον λίγες κατεδαφίσεις κτισμάτων που γίνονται με κρατικό χρήμα – χωρίς να βάλουν δραχμή οι επενδυτές. Αυτό ήταν το μόνο που κατάφεραν σε 12 μήνες οι αρμόδιοι για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις υπουργοί-υφυπουργοί,  έχοντας καταθέσει στη Βουλή τουλάχιστον οκτώ τροπολογίες – πολλές αλληλοαναιρούμενες.
Η τελευταία που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, προέβλεπε τη δυνατότητα τμηματικής κατεδάφισης παλαιών κτισμάτων του αεροδρομίου.  Με αυτό τον τρόπο βγήκαν προς κατεδάφιση 5 από τις 900 συνολικά εγκαταστάσεις, προκειμένου να εμφανισθούν στο χώρο μπουλντόζες και να φωτογραφηθεί ο πρωθυπουργός με φωσφορίζον γιλέκο εργοδηγού επάνω σε μπουλντόζα.

Οι κατεδαφίσεις θα συνεχισθούν – “για να έχουμε να λέμε” και τα κανάλια να μεταδίδουν ότι “προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό”.
Επί της ουσίας όμως, το μέγα project που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα μένει στις μακέτες – κι αυτές ανολοκλήρωτες. Αν μάλιστα αποδειχθούν βάσιμες οι πληροφορίες ότι η ανάδοχος του καζίνο Mohegan αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ, μπορεί να έχουμε ένα… “γεφύρι της Αρτας” στο Ελληνικό: Ολημερίς θα το χτίζουν τα κανάλια, το βράδυ θα γκρεμίζεται και το πρωί στις ειδήσεις δενθα υπάρχει πάλι τίποτα.

Καλό το επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά κάποια στιγμή η πραγματικότητα εκδικείται. Οχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την οικονομία – δυστυχώς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: