Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους, πέρα από τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε:
- καταστήματα λιανικής
- ΔΕΚΟ
- τράπεζες
- ιατρεία
- δημοτικά καταστήματα
- γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
- ασανσέρ
- καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία)
- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Η μάσκα είναι επίσης υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ όπως είπε, παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και τους ανοικτούς χώρους όπου δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις.
Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, σημείωσε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα και πρόσθεσε πως, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας, θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί κάποιο συμπληρωματικό μέτρο.
Όπως είπε, θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό και στάθηκε στην ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες αυτοπροστασίας.
Εισαγόμενα κρούσματα
Εστιάζοντας στις αφίξεις από το εξωτερικό, τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες, έχει επικεντρωθεί η προσοχή στην Ισπανία, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, και έχουν διπλασιαστεί τα τεστ. Εξήγησε δε ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται αξιολογεί το προφίλ ρίσκου κάθε επισκέπτη.
Ανέφερε ακόμη ότι ανέρχονται σε 171.138 οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σχετικά με τις χώρες από τις οποίες έχουν «εισαχθεί» κρούσματα, στις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται κράτη των Βαλκανίων.
Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πλήρως διαχειρίσιμα και πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να φροντίσουμε, είναι ο όγκος των κρουσμάτων να μην γίνει τέτοιος που να μην μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις σωστές ιχνηλατήσεις». Ανέφερε εξάλλου ότι κάθε βδομάδα γίνονται 1.000 στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.