Η βαθιά ύφεση φέρνει νέες αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών, δάνεια από Εφορία και τράπεζες, αναστολές συμβάσεων και Συν-εργασία μέχρι τον Δεκέμβριο
Αναβίωση των μέτρων στήριξης, εργαζομένων και επιχειρήσεων, καθώς και την επέκταση της εφαρμογής τους έως το τέλος του έτους σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με στόχο να φρενάρει η ύφεση της οικονομίας.
Στο οικονομικό επιτελείο δεν περίμεναν την νέα έξαρση της πανδημίας, παρά τα τραγικά λάθη που έγιναν στην πολιτική προσέγγισης τουριστών και πλέον αναθεωρούν σε διψήφιο ποσοστό και την έκταση της ύφεσης. Συγκεκριμένα ανέμεναν ότι ο τουρισμός θα διατηρούσε κάποια δυναμική, η οποία όμως αποδείχτηκε εξαιρετικά ασθενής και συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών και της κατανάλωσης, πλέον η εκτίμηση για ύφεση 7,8% που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας θεωρείται αισιόδοξη.
Τα μηνύματα από την ΕΛΣΤΑΤ για την έκταση της ύφεσης είναι «μαύρα» καθώς στο β΄ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ υποχωρεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10% (τα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου), ενώ στα ίδια, αρνητικά, επίπεδα θα κινηθεί και η ύφεση στο γ΄ τρίμηνο, λόγω της βουτιάς των τουριστικών εισπράξεων.
Ωστόσο οι προθέσεις της κυβέρνησης σκοντάφτουν στο τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει ήδη ο προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, που σημαίνει ότι όσα μέτρα ληφθούν θα χρηματοδοτηθούν με δανεικά είτε από το «μαξιλάρι» ασφαλείας, το οποίο θα συρρικνωθεί έως το τέλος του έτους. Η εξέλιξη αυτό θα διογκώσει το δημόσιο χρέος το οποίο θα προσεγγίσει και ενδεχομένως θα υπερβεί το 200% του ΑΕΠ.
Στόχος των μέτρων στήριξης είναι να διατηρηθεί «ζωντανή» η πραγματική οικονομία, να αποφευχθούν τα «λουκέτα» επιχειρήσεων και να αποτραπεί ένα «μπουμ» της ανεργίας,εξελίξεις που τρομάζουν.
Τα 5 μέτρα που σχεδιάζονται
Πάντως τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την πανδημία και το βασικό κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου κατά τους θερινούς μήνες, σε συνδυασμό με τα τυχόν περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν.
Στο πλαίσιο αυτό τα σενάρια για τα νέα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα ακόλουθα:
- Αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών, που θα αφορά επιχειρήσεις που κατέγραψαν μεγάλη μείωση του τζίρου.
- Γενικευμένη εφαρμογή των αναστολών συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2020, και αποζημίωση των εργαζομένων με 534 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να αποτραπεί η έκρηξη της ανεργίας.
- Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία»μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Ο συγκεκριμένος θεσμός, που ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020, δεν «τραβάει» και με νέα τροποποίηση που έγινε προ ημερών προβλέπεται η επιδότηση από το Κράτος του 100% των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης επεκτάθηκε και στους εποχικούς εργαζόμενους. Τώρα, σχεδιάζεται η επεκτασή της, ενδεχομένως και με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις, μέχρι το τέλος του έτους.
- Την εφαρμογή νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τους δύο πρώτους.
- Χορήγηση ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.