Για την πλημμελή παρακολούθηση των συννοσηροτήτων των ατόμων με HIV λόγω της απασχόλησης των υγειονομικών με τους ασθενείς με Covid-19 διαμαρτυρήθηκαν η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Η πανδημία επέτεινε το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης και υπερφόρτωσης των Μονάδων Λοιμώξεων, όπως εξήγησαν εκπρόσωποι της Εταίριας και του συλλόγου στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά την έκτακτη συνάντησή τους με αφορμή τις πολύ πιεστικές συνθήκες στις Μονάδες Λοιμώξεων.

Σε δεύτερη μοίρα μπαίνουν οι οροθετικοί ασθενείς καθώς οι λοιμωξιολόγοι και οι νοσηλευτές των μονάδων πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες στις μονάδες Covid-19, ενώ οι ασθενείς των παθολογικών κλινικών δέχονται  υπηρεσίες  από το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων.

Το ζήτημα των πολλαπλών αποσπάσεων και μετακινήσεων ιατρών από τις Μονάδες Λοιμώξεων, «οι οποίες επίτειναν τα ανωτέρω προβλήματα» έθιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Α.Α., κ. Μάριος Λαζανάς.

Την ίδια στιγμή προκύπτει η αύξηση των νέων διαγνώσεων σε αλλοδαπούς και σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, όπως προκύπτει από αδημοσίευτα -μέχρι στιγμής- στοιχεία των προγραμμάτων «Αλέξανδρος» και «Αριστοτέλης», όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Δ.Σ. της «Θετικής Φωνής», κ. Νίκος Δέδες.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω προγράμματα αποσκοπούν «στον περιορισμό της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων αλλά και στην αύξηση της διάγνωσης και της διασύνδεσης, στη φροντίδα και στη θεραπεία».

Από την πλευρά του ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «ένα μέρος των προβλημάτων που δυσκολεύουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις μονάδες, οφείλεται στην πανδημία και στη νέα πραγματικότητα, με την οποία όλοι έρχονται αντιμέτωποι».

Ωστόσο, ο κ. Κικίλιας  υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την κατάσταση στις μονάδες και θα επιληφθεί του θέματος σε συνεργασία με τον υφυπουργό Υγείας και πλέον αρμόδιο για τα θέματα φροντίδας υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Γενικό Γραμματέα της Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο και βεβαίως τον Ε.Ο.Δ.Υ. που έχει επιτελικό ρόλο (εξετάσεις, στελέχωση κ.λπ.) στην αντιμετώπιση του HIV.

Έκκληση κάνουν η Ε.Ε.Μ.Α.Α. και η Θετική Φωνή στο υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την επίλυση του χρόνιου ζητήματος «που παρά τις συνεχείς οχλήσεις, συνεχίζει να δυσχεραίνει τόσο το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: