Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ με τους αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς στην συριακή βάση, είχε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τις οποίες δεν αναφέρεται σχεδόν τίποτα από τα μεγάλα ΜΜΕ, γιατί ίσως αποκαλύπτει ένα άλλο μη προβαλλόμενο παράγοντα σε όλες αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές από την Τουρκία, που εξετάζουν συνεχώς τις διαμορφώμενες οικονομικές ισορροπίες, αμέσως μετά την αμερικανική επίθεση είχαμε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ένα γεγονός που ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την ρωσική οικονομία. Συνέπεια ήταν η μεγάλη άνοδος του ρωσικού ρουβλίου.
Παράλληλα είχαμε και άνοδο του δολαρίου, του ιαπωνικού Γιεν και των τιμών του χρυσού. Δηλαδή η διαμορφωμένη αβεβαιότητα είχε σαν αποτέλεσμα να οι επενδυτές καταφύγουν σε δυναμικές οικονομικές αξίες. Από την αντίθετη πλευρά είχαμε πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει ένα ασταμάτητο κατρακύλισμα και αυτό θα επηρεάσει άμεσα τις μετά το δημοψήφισμα εξελίξεις, καθώς και του Wonu, του νομίσματος της Νοτίου Κορέας.
Δηλαδή ωφελήθηκαν κατά πρώτο οι Αμερικανοί, αλλά παράλληλα μεγάλο κέρδος έχει και η Ρωσία η οποία κάθε φορά που προκαλείται μια μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή με συνέπεια την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η ρωσική οικονομία έχει πολλά δις κέρδη.
Όσον αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με τους μελετητές της Deniz Bank το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει και σοβαρές επιπτώσεις στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Απριλίου, σε βάρος της προσπάθειας του Ερντογάν να επιτύχει μεγάλο θρίαμβο. Σίγουρα πάντως είτε κερδίσει είτε χάσει ο Ερντογάν η κατάσταση μετά της 16 Απριλίου θα είναι άκρως εκρηκτική.
Ίδωμεν.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr