Ανοιχτή επιστολή με βαριές κουβέντες κατά του Βασίλη Κικίλια απέστειλαν 4 μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Ανάμεσα στα άλλα ζητούν από τον υπουργό Υγείας “ουσιαστικές δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους”.

Την επιστολή υπογράφουν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κερασίδης, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, Άννα Μαστοράκου, Γρηγόρης Σαμπάνης και Αθανάσιος Τσαγγάρης. Όλοι τους είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν κοινωνικούς ή ιατρικούς φορείς.

Εντύπωση προκαλεί ότι η κα Άννα Μαστοράκουανήκει στη ΝΔ και είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Μάλιστα, στις τελευταίες εκλογές, είχε δεχθεί πρόταση από τον Κ. Μητσοτάκη να κατέβει με τη ΝΔ υποψήφια στην Αχαϊα. Είναι ακόμη αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Λεοντόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο κ. Κερασίδης είναι πρόεδρος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Σαμπάνης είναι οικονομολόγος, που εκπροσωπεί τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και ο κ. Τσαγγάρης είναι Γενικός Γραμματέας τουΕμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι “θα περίμενε κανείς τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για επανασχεδιασμό του Υγειονομικού συστήματος και ιδιαίτερα της πολύπαθης και κατακερματισμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντί αυτού παρακολουθούμε τις εντατικές ενέργειες του Υπουργείου Υγείας να δημιουργεί νέους Οργανισμούς  (γιατί άραγε;) λες και η προτεραιότητα για τους πολίτες και τους ασθενείς (και κυρίως οι ευάλωτες ομάδες) είναι ο διορισμός των διαφόρων φίλα προσκείμενων στην εκάστοτε Κυβέρνηση“.

Οι υπογράφοντες διαμαρτύρονται γιατί στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις, που αφορούν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θα περιληφθούν επιπλέον τροπολογίες που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ. Καταγγέλουν όμως ότι η κυβέρνηση προχωρεί χωρίς διαβούλευση και διάλογο.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι “εν μέσω της πανδημίας δημοσιοποιείται ότι, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και μέσω τροπολογίας, που δεν θα κατατεθεί ούτε καν σε διάλογο ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών, κατά παράβαση των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, και χωρίς προηγούμενο γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για ΝΠΔΔ -Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, επιχειρείται αποσπασματικά και χωρίς κανένα κριτήριο η θέσπιση διάταξης μαζικών αποσπάσεων αορίστου αριθμού εργαζομένων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ. Περαιτέρω, στο ίδιο κατ’εξαίρεση ρυθμιστικό πλαίσιο υπάγεται η με απόσπαση και εν συνεχεία με απευθείας ανάθεση πλήρωση των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού, χωρίς κανένα κριτήριο και δη εν μέσω της πανδημίας. Επιπλέον προτείνεται η υπαγωγή όλων των οργανικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στον Διοικητή, κατά παράβαση των αρχών του Υπαλληλικού Κώδικα και αποδομείται η ιεραρχική διοικητική οργάνωση του ΝΠΔΔ”.

Οι συντάκτες χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσακατά του Βασίλη Κικίλια, λέγοντας ότι “δυστυχώς κύριοι του Υπουργείου φοβόμαστε ότι για άλλη μια φορά οι ελπίδες των πολιτών και του ιατρικού κόσμου – ασθενών διαψεύστηκαν!! Ευχόμαστε κι ελπίζουμε ν΄ αλλάξετε άμεσα πορεία και αντί να σπαταλάτε τις δυνάμεις σας εδώ και ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας, στη δημιουργία ή τον μετασχηματισμό των Οργανισμών με διάφορα προσχήματα, (Διοικητικά ή Οικονομικά), σας προτρέπουμε επιτέλους ν΄ ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα του Υγειονομικού συστήματος τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά γιατί τα διαχειριστήκατε διαχρονικά, χωρίς να τα έχετε επιλύσει, για το καλό όλων μας“.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: