Την επίταξη δύο κλινικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους, τα οποία τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Ποιες κλινικές αφορά και για πόσο διάστημα. Τι απαντά ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών.
Η αρνητική απάντηση των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης στο τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας για διάθεση κλινών ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας έφερε την επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, όπως είχε προειδοποιήσει το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται, πως η προειδοποίηση ανέφερε ότι το υπουργείο θα προβεί σε αναγκαστική επίταξη αν οι ιδιωτικές κλινικές δεν διέθεταν εθελοντικά 200 κλίνες, πράγμα που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, με την επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους στη Θεσσαλονίκη, που πλέον τίθενται στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Πρόκειται για αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της “ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε.” που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της “ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:
“Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.
Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ”.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.
Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.
Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.
Σαραφιανός: “Τον Σεπτέμβριο ο Κικίλιας έλεγε είμαστε καλά”
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ εξήγησε το σκεπτικό της αρνητικής απάντησης:
“Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται με κορονοϊό. Είχαμε βρει δυο κέντρα αποκατάστασης τα οποία είναι περιφερειακά. Δεν δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. Μετά προτείναμε άλλα δύο νοσοκομεία, όπου γίνονταν διεργασίες και θα μπορούσαν να ανοίξουν αυτά. Οι δικοί μας είναι αυτοί που πήραμε από τα κρατικά νοσοκομεία για να τα αδειάσουμε. Ο απλός πολίτης φοβάται να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Αντί να σώσουμε ανθρώπινες ζωές θα μεταδώσουμε την ασθένεια; Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τα περιστατικά. Αυτό ισχύει Πανελλαδικά. Άνοιξε και το 424. Αν γίνει επίταξη, αναγκαστικά δεν θα παρανομήσουμε. Εκεί θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν υπάρξει μετάδοση θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”.
Εν συνεχεία, είπε: “Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε non-Covid ασθενείς των όμορων νομών. Μπορούσαμε να πάρουμε μέχρι και χίλιους. Το προτείναμε αλλά η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική. Είπαν ότι υπήρχε μία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αλλά τελικά επικράτησε αυτή η άποψη της επίταξης. Από εκεί και πέρα, μπορεί να γίνει εκπαίδευση προσωπικού. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο προσωπικό γιατί μας αποψίλωσαν. Μας πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα κρατικά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εμείς προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά. Μετά δεν υπήρξε άλλη συνάντηση, παρά μία προσωπική μου συνάντηση με τους υπουργούς. Υπήρξε μία κρούση σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σκεφτείτε τότε πόσα ήταν τα ημερήσια κρούσματα και πόσα σήμερα. Η πολιτική ηγεσία απάντησε ότι αν δεν δεχτείς εγώ υπογράφω υπουργική απόφαση και από Δευτέρα νοσηλεύεις. Δεν μίλησα με τον Υπουργό Υγείας, μιλάμε μέσω του Γενικού Γραμματέα”.
Ο κ, Σαραφιανός αποκάλυψε τέλος πως “αρχές Σεπτεμβρίου μιλήσαμε με το Υπουργείο. Από τότε, επικοινώνησαν μαζί μας ξανά προχθές. Τότε, ο κ. Κικίλιας έλεγε ότι θα πάμε καλά, δεν θα έχουμε πρόβλημα, δεν θα χρειαστούμε κάτι και αν χρειαστούμε θα είναι μόνο για νοσηλεία μη covid περιστατικών”.