Οδυνηρή πτώση επενδύσεων, εξαγωγών – Βαρύ το αποτύπωμα του τουρισμού – Αγωνία και για το 2021
Εικόνα κατάρρευσης της οικονομίας αναδύεται μέσα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του γ΄ τριμήνου του 2020. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% σε σχέση με το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου του 2019, που είναι η μεγαλύτερη μείωση που καταγράφηκε διαχρονικά στα αντίστοιχα προηγούμενα τρίμηνα. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η κάθετη πτώση των εισπράξεων από τον τουρισμό, τα οποία μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 3,5 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν πέρυσι στην ίδια περίοδο, καταγράφοντας πτώση κατά 12,6 δισ. ευρώ.
Η συνολική μείωση του ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο πρωτοφανές -8,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχη περίοδο του 2019.Σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου παρουσίασε αύξηση 2,3%, που είναι χαμηλή καθώς, παραδοσιακά το τρίτο τρίμηνο κάθε έτους είναι το «δυνατό χαρτί» της ελληνικής οικονομίας, λόγω τουρισμού.
Επίσης, δεν είναι δόκιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η σύγκριση των διαδοχικών τριμήνων, λόγω της μεταβλητότητας που εντοπίζεται σε κάθε περίοδο.Ταυτόχρονα, η πρόσφατη αναθεώρηση των επιμέρους στοιχείων του ΑΕΠ, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέβασε πιο κάτω το ύψος του ΑΕΠ, τόσο για το 2020, όσο και για τα προηγούμενα χρόνια, μειώνοντάς το κατά 4 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν και οι εκτιμήσεις για τις μεταβολές του ΑΕΠ για το β’ και το α΄ τρίμηνο του 2020, γεγονός το οποίο πίεσε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα το ΑΕΠ του τρέχοντος έτους. Για το δ΄ τρίμηνο του 2020, υπήρχαν προσδοκίες ότι η οικονομία θα ανέκαμπτε. Ήρθε όμως το δεύτερο lockdown, αφού τα τραγικά λάθη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά, φούντωσαν ξανά την πανδημία και πάγωσε η οικονομία και οι όποιες προσδοκίες. Πλέον εκτιμάται ότι και στο δ τρίμηνο η οικονομία θα βυθιστεί σε βαθιά ύφεση και συνολικά στο έτος, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 10,5% που είναι η επίσημη πρόβλεψη της Κυβέρνησης και αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Βούλιαξαν εξαγωγές, επενδύσεις
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα ακόλουθα:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019, που οφείλεται στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης, λόγω των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στους πληττόμενους. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.