Ανοίγει η ψαλίδα στα ευρωπαϊκά έσοδα χρόνο με τον χρόνο ανάμεσα στους «ερυθρόλευκους» και τους υπόλοιπους του BIG4. Οι αλλαγές με την υποβάθμιση του marketpool της χώρας και την ενίσχυση του ranking των συλλόγων προκαλούν ασφυξία σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Φτωχός συγγενής ο Παναθηναϊκός, που την τελευταία επταετία έχει εισπράξει λιγότερα και από τον Αστέρα Τρίπολης.
Ο Ολυμπιακός αγκάλιασε τ’ αστέρια του Champions League και αυτά εκτόξευσαν στα ουράνια τα έσοδά του. Αυτό είναι το κλειδί του… παραδείσου, που έχει ανοίξει την πόρτα της διαφοράς ανάμεσα στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά και τις άλλες μεγάλες ομάδες της χώρας οι οποίες διεκδικούν το πρωτάθλημα και συγκαταλέγονται στο γκρουπ των Ευρωπαίων.
Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League για 20ή φορά στην ιστορία του εξασφαλίζει περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ στα ταμεία της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ και ανοίγει το χάσμα των εσόδων από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, το μοντέλο που καθιέρωσε πλέον η UEFA για να στηρίξει τους ισχυρούς, περιόρισε το marketpool της χώρας κι ενίσχυσε την ευρωπαϊκή βαθμολογία του συλλόγου, προκειμένου να γίνει δικαιότερη η μοιρασιά των εσόδων.
Ίλιγγο προκαλούν τα έσοδα που έχει αποκομίσει ο Ολυμπιακός από την UEFA, λόγω της παρουσίας του κατά πρώτο λόγο στο Champions League και κατά δεύτερο στοEuropa League.
Την τελευταία επταετία ο Ολυμπιακός έχει βάλει στο ταμείο του 200 εκατ. ευρώ από την Eυρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Από τη σεζόν 2014-15 μέχρι σήμερα, το άνοιγμα με τους άλλους ελληνικούς συλλόγους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Παράλληλα, προσφέρει στους «ερυθρόλευκους»του Πειραιά τη δυνατότητα να κάνουν μεταγραφές, χωρίς να έχουν από πάνω τους το FFP. Δεν αρκεί να έχει κάποιος χρήματα για να επενδύσει σε έναν σύλλογο. Οι κανόνες της UEFA επιβάλλουν ισορροπία, στοιχείο που έβαλε απότομα φρένο και στον Ιβάν Σαββίδη να ρίξει μεγαλύτερα ποσά στον ΠΑΟΚ.
Πλέον έχει δημιουργηθεί μια σταθερή κατάσταση που πολύ δύσκολα θ’ ανατραπεί στο μέλλον, καθώς η UEFA έβαλε κανόνες που στην Ελλάδα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Ολυμπιακού.
Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ με την πρόκρισή της σε βάρος της Ομόνοιας εξασφάλισε ποσό που θα ξεπεράσει τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της στη συνέχεια της διοργάνωσης.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο η πρόκριση στους ομίλους δίνει 15.250.000 ευρώ, ενώ οι Πειραιώτες θα λάβουν κι επιπλέον 15.512.000 ευρώ βάσει του δεκαετούς ranking τους στην UEFA, καθώς έχουν τη 19η μεγαλύτερη βαθμολογία από τις 32 ομάδες των ομίλων.
Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από την Κράσνονταρ, που του στέρησε τη συμμετοχή στους ομίλους του ChampionsLeague για πρώτη φορά στην ιστορία του, προσέφερε στον Ολυμπιακό από το marketpool ποσό 1.125.000 ευρώ, το οποίο προστίθεται στο 1.375.000 ευρώ που είχε εξασφαλίσει. Συνολικά 2.500.000 ευρώ είναι τα έσοδα του Ολυμπιακού από τη συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά την πριμοδότηση της χώρας. Το marketpool μειώνεται και το βάρος πέφτει πλέον στη βαθμολογία του συλλόγου, εκεί που η απόσταση του Ολυμπιακού με τις άλλες ελληνικές ομάδες είναι χαώδης.
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει συνολικά ένα ποσό «μαμούθ», χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τους βαθμούς του στους ομίλους ή αν υπάρξουν θεατές στην πορεία από τα εισιτήρια των αγώνων.
Δεν έχουν ονομαστεί άδικα «χρυσοφόροι» οι όμιλοι του Champions League! Οι «ερυθρόλευκοι» εξαργυρώνουν τη συνεχή παρουσία τους στην Ευρώπη την τελευταία 10ετία. Το Ranking της 10ετίας είναι το κλειδί του Παραδείσου για τα οικονομικά του Ολυμπιακού. Αυτό μπορεί να υποχωρήσει μόνο σε βάθος χρόνου. Με τα σημερινά δεδομένα, για να υπάρξει ανακατάταξη στην Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια και ουσιαστικά, με τη διαφορά των ευρωπαϊκών εσόδων που διασφαλίζουν καλές μεταγραφές παικτών, αυτό φαντάζει σχεδόν ανέφικτο να συμβεί.
Η Ελλάδα δεν είναι στην κατηγορία της Αγγλίας, όπου πολλές ομάδες παίζουν στο Champions League και μπορεί να διαγράψουν πορεία επιτυχιών αποκτώντας σημαντικά έσοδα. Ούτε υπάρχει σχεδόν… μονοπώλιο τίτλου. Μεγάλα ποσά θα εισρεύσουν και στη Λίβερπουλ, και στη Μάντσεστερ Σίτι και στην Τσέλσι και στην Τότεναμ. Και από κοντά στην Άρσεναλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία εκπροσωπούνται από τέσσερις ομάδες στο ChampionsLeague. Και όλες έχουν τα φόντα να προχωρήσουν.
Στη χώρα μας βγαίνουν μόλις δύο σύλλογοι και στους ομίλους, όπου το χρήμα ρέει άφθονο, φθάνει ο ένας ή και κανένας, καθώς τα εμπόδια είναι μεγάλα. Ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τα φετινά του έσοδα, ανάλογα με τις επιδόσεις του στη φάση των ομίλων. Στους ομίλους κάθε νίκη δίνει 2.700.000 ευρώ, η ισοπαλία 900.000 ευρώ και πιθανή πρόκριση στους «16» αποφέρει 9.500.000 ευρώ!
Με τη νίκη επί της Μαρσέιγ, οι Πειραιώτες έχουν εξασφαλίσει 36.000.000 ευρώ και… συνεχίζουν. Με τις πιο μέτριες εκτιμήσεις, ακόμη και αν δεν προκύψει κάποια υπέρβαση στο Europa League, ο Ολυμπιακός θα έχει στην τσέπη του 40.000.000 ευρώ. Πώς θα καλύψουν αυτήν τη διαφορά οι εγχώριοι αντίπαλοί του; Ας αφήσουμε τα πολυποίκιλα οφέλη που προκύπτουν από τη λάμψη του Champions League, όπου το κασέ των παικτών ανεβαίνει και μπορείς πιο άνετα να μοσχοπουλήσεις κάποιους ή να προσελκύσεις μεγαλύτερα εμπορικά δικαιώματα.
Όταν μάλιστα είσαι από θέση ισχύος, είναι πιο βατή η κλήρωση στις διοργανώσεις της UEFA. Έτσι, η κληρωτίδα των playoffs του Champions League 2020-2021 ήταν ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό. Ο νικητής του αγώνα Ομόνοιας-Ερυθρού Αστέρα από τον 3ο προκριματικό γύρο, δεν ήταν τεράστιο εμπόδιο για το μέγεθος του Ολυμπιακού. Δικαιολογημένα, λοιπόν, ήλθε η πρόκριση στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Από τη στιγμή που οι πρωταθλητές Ελλάδας προωθήθηκαν άνευ αγώνα ένα βήμα πριν από τους «χρυσοφόρους» ομίλους, από τον 3ο προκριματικό όπου βρίσκονταν, όλα έγιναν αυτομάτως πιο εύκολα. Δεν κινδύνεψαν από την έκπληξη του μονού παιχνιδιού. Είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν καλύτερα και να συγκρουστούν με την Ομόνοια σε δύο αγώνες. Έτσι ήλθε φυσιολογικά η πρόκριση με τη νίκη στο «Καραϊσκάκης» και την ισοπαλία στην Κύπρο.
Η Μπενφίκα, για παράδειγμα, που βρήκε απέναντί της τον ΠΑΟΚ την πάτησε. Τον αντιμετώπισε σε ένα ματς δίχως αύριο στην Τούμπα, είχε ελλείψεις, δεν της πήγε το παιχνίδι και βρέθηκε εκτός νυμφώνος. Τα δεδομένα που έχει επιβάλει η UEFA καθιστούν πρώτο και μεγάλο στόχο κάθε ομάδας τη συμμετοχή στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, και ύστερα την κατάκτηση του τίτλου. Γιατί μέσα από τα ευρωπαϊκά έσοδα μια ομάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και να διεκδικήσει τον τίτλο.
Στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός, που κάποτε ήταν βασικός εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρώπη, θα βλέπει πρωτάθλημα με το κιάλι, ό,τι προγραμματισμό και να κάνει, όσα χρήματα και να ρίξει ο Γιάννης Αλαφούζος. Ακόμη όμως και αν γίνει το θαύμα, πλασαριστεί στη δυάδα και καταφέρει σε κάποια στιγμή να… κουνήσει σεντόνι, τα έσοδά του θα είναι πολύ μικρότερα από του Ολυμπιακού, μια κι έχει καταρρεύσει στην βαθμολογική κατάταξη της UEFA.
Οι 4 κατηγορίες εσόδων
Τα playoffs δεν μοιράζουν πριμ στις ομάδες που φτάνουν στη φάση των ομίλων και κατά συνέπεια, ο Ολυμπιακός, δεν εισέπραξε κάτι από αυτόν τον γύρο.
Στη φάση των ομίλων του Champions League μετέχουν 32 ομάδες. Με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, τα έσοδα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες.
Η πρώτη αφορά το πριμ παρουσίας στη φάση των ομίλων και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 15.250.000 ευρώ για κάθε σύλλογο. Εξ αυτών, τα 14.500.000 ευρώ είναι εγγυημένα και υπάρχουν ακόμα 750.000 ευρώ που σχετίζονται με διάφορες συνθήκες και αποτελέσματα.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά το σύστημα των «μετοχών». Από το 2019 η UEFA έχει θεσπίσει ένα σύστημα, με βάση το οποίο πριμοδοτείται η 10ετής παρουσία ενός συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ομάδα (από τις 32 του τουρνουά) που βρίσκεται πιο χαμηλά σε αυτήν τη βαθμολογία πριμοδοτείται με μια «μετοχή» αξίας 1.108.000 ευρώ. Η ομάδα που βρίσκεται ακριβώς πιο πάνω, στην 31η θέση, παίρνει δύο μετοχές κ.ο.κ. Η επικεφαλής της λίστας εισπράττει 35.456.000 ευρώ από αυτήν την κατηγορία εσόδων, που αντιπροσωπεύει το 30% των χρημάτων που δίνει η UEFA στο Champions League.
Η τρίτη κατηγορία εσόδων είναι το περίφημο πλέον marketpool, δηλαδή η εμπορικότητα κάθε ομοσπονδίας που εκπροσωπείται στη διοργάνωση, το οποίο έχει απολέσει τη δύναμή του για χάρη των «μετοχών». Σε αυτήν την κατηγορία δεσμεύονται «μόλις» 292.000.000 ευρώ από την UEFA. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αν προκρίνονται στους ομίλους και οι δύο ομάδες, η μοιρασιά γίνεται κατά 55%-45%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αντιστοιχεί στον πρωταθλητή. Αν μία αποκλειστεί, τότε η άλλη παίρνει το 100%. Το συνολικό ποσό πλέον από το marketpool είναι κάτω από 3.000.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Μια… νίκη στους ομίλους.
Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία εσόδων σχετίζεται με την επίδοση του συλλόγου στη φάση των ομίλων. Κάθε νίκη γεμίζει τα ταμεία με 2.700.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία με 900.000. Η πρόκριση στη φάση των 16 πριμοδοτείται με 9.500.00 ευρώ, ενώ κάθε πρόκριση από εκεί και πέρα αντιστοιχεί σε ακόμα μεγαλύτερο ποσό. Ο Ολυμπιακός την περασμένη σεζόν με μια νίκη και μια ισοπαλία εισέπραξε 3.600.000 ευρώ, από την τέταρτη κατηγορία εσόδων. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα έσοδα που θα περιμένει –αν βγει τελικά τρίτος στους ομίλους– από το Europa League, αν την άνοιξη (όπως πέρυσι) συνεχίσει στα νοκ άουτ της δεύτερης διοργάνωσης.