Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των ακροατών του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 98,9 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε ότι δεν προβλέπεται μείωση των μισθών των εργαζομένων του δημοσίου, αναφέρθηκε στα επτά αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ενώ απάντησε και για τα βαρέα και ανθυγιεινά που ζητά το ιατρικό προσωπικό.
«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα και τη βλέπουμε και στην Ευρώπη ως συγκριτικά μεγέθη, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μικρότερη μείωση απασχόλησης, μέσα στην υγειονομική κρίση. Γιατί συνδέσαμε όλα τα εργαλεία με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δώσαμε την 4η επιστρεπτέα, είναι για διατήρηση θέσεων μέχρι τον Μάρτιο, η 5η επιστρεπτέα είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, οπότε και προσδοκούμε ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και έτσι θα βελτιωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Δεν εμφανίζω ούτε ωραιοποιώ, ούτε θριαμβολογώ. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος και οι πρώτοι μήνες του 2021. Θα έχουμε βαθιά ύφεση και διόγκωση της ανεργίας.Εκτιμώ ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θα είναι μια ύφεση της τάξεως του 10,5% το 2020, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν, θα μπορούσαν να πάνε και σε εκτίμηση για χαμηλότερη ύφεση.Αυτά τα στοιχεία όμως δεν ενσωματώνουν τις όποιες επιλογές γίνουν το επόμενο 15μερο από την κυβέρνηση, οπότε κρατάω μια επιφύλαξη. Σίγουρα υπάρχει αύξηση της ανεργίας φέτος, Μείωση της ανεργίας του χρόνου, θα είναι η 2η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στην ΕΕ, και θα προσέγγιση το επίπεδο απασχόλησης του 2019. Το 2021 θα καλύψουμε τη μισή απώλεια του 2021 σχετικά με την ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης μισθών:
«Όχι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, με νοικοκυροσύνη, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε κοντά στην κοινωνία για ότι και όσο χρειαστεί. Ακόμα κι αν έχουμε επέκταση της κρίσης, εμείς θα είμαστε εδώ».
Αναφορικά με τα ΑμεΑ: ««Είναι άλλο η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και άλλο η ενίσχυση λόγω του κορωνοϊό. Στο πρώτο επίπεδο κάνουμε πολλά πράγματα με αναπηρικά επιδόματα σε 10 κατηγορίες. Δίνουμε σε 165.000 πολίτες προνοιακά αναπηρικά επιδόματα με 167 εκατ. ευρώ. Του χρόνου στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το 2021. Ακούμε την κοινωνία και εσάς και ενεργούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Σχετικά με τους τυφλούς: «Χωρίς να το έχουμε κοινοποιήσει, είχα επικοινωνία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και μου έστειλαν μια επιστολή. Μετά την ηχοδιάσκεψη που είχαμε και επειδή πρέπει να επικεντρωθούμε με τα θέματα της πανδημίας και να υπάρχει διάκριση με το τι κάνουμε με μόνιμα θέματα εκτός κρίσης. Η Ομοσπονδία έχει 7 αιτήματα, τα οποία τα εξετάζουμε μήπως και μπορέσουμε κάποια από αυτά να τα υλοποιήσουμε. Ένα από αυτά είναι τα είδη για τους τυφλούς να μπουν στο 6% του ΦΠΑ ή στα επιβατηγά αυτοκίνητα. Το πρώτο θέμα από αυτά τα 7 αιτήματα είναι το επίδομα κίνησης για την αποφυγή των ΜΜΜ. Το εξετάζουμε. Είναι επίσης το επίδομα θέρμανσης κ. α. Είναι κάτι το οποίο αξιολογούμε, δεν μου αρέσει να καλλιεργώ προσδοκίες πριν βεβαιωθώ ότι μπορεί να γίνει. Δεν είναι τα χρήματα το θέμα, γιατί δεν είναι πολλά. Το ζήτημα είναι στις πολιτικές που ασκείς. Είναι οι αντανακλαστικές συνέπειες σε άλλες κατηγορίες που μπορεί να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο και η διατύπωση της διάταξης για να υλοποιηθεί κάτι».
Για τα ταξί: «Όπως και άλλα μέσα μεταφορά, εδώ και κάποιους μήνες και μέχρι τον Απρίλιο του 2021 έχουν μειωμένο ΦΠΑ, ακριβώς για να τα ενισχύσουμε. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή μπήκαν και τα ταξί κανονικά. Πάνω από 10.000 ταξί έχουν πάρει παραπάνω από 12 εκατ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες μέσω αυτής. Η κατάσταση είναι δύσκολη τον Νοέμβριο γι αυτό όπως και άλλοι κλάδοι, θα βοηθηθούν με την επιστρεπτέα προκαταβολή στις αρχές Φεβρουαρίου. Αφορά και οδηγούς ταξί και ιδιοκτήτες και εκείνους που εκμεταλλεύονται ταξί. Υπάρχουν φίλοι μου με ταξί που δεν μπήκαν στην επιστρεπτέα 4, γιατί η εικόνα της αγοράς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν ήταν τόσο δυσάρεστη και δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν μείωση του τζίρου τους έστω και 20%. Πήραν όλοι πάνω από 1.000 ευρώ ο καθένας και ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι χειρότερη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβρη θα πάρουν κι άλλα».
Για τα τέλη κυκλοφορίας και αν θα υπάρξει έκπτωση: «Αυτό που κάνουμε είναι η παράταση για δύο μήνες. Αυτή δεν στιγμή δεν έχω να πω κάτι άλλο».
Για τους ομολογιούχους: «Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν άπτεται αμιγώς με το υπουργείο Οικονομικών. Είχαμε συνεργαστεί με εκπροσώπους και πριν από τις εκλογές, είναι μια κόκκινη γραμμή των θεσμών σε ότι πρωτοβουλία θέλει να πάρει η κυβέρνηση. Έχει να κάνει και με νομικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ μικρών κα μεγάλων ομολογιούχων ή Ελλήνων και μη. Εγείρονται πολλά θέματα από το εξωτερικό που δυσκολεύουν τη λήψη κάποιας απόφασης. Στη χώρα έχουμε 4 αξιολογήσεις τον χρόνο από τους θεσμούς. Έχουμε ενισχυμένη εποπτεία, μόνο εμείς, ενώ για παράδειγμα η Κύπρος και η Ισπανία έχουν απλή εποπτεία. Έχουμε 4 αξιολογήσεις τον χρόνο, πάμε 4 φορές στο Eurogroup για να πάρουμε το ok από τους θεσμούς και στις δύο από αυτές παίρνουμε και χρήματα για να μειώσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους».
Για την ΕΛ.ΑΣ και αν υπάρχει πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση: «Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο θέμα προς αξιολόγηση στο υπουργείο Οικονομικών. Για πρόσθετα μέτρα δεν μπορώ να καλλιεργήσω κάποια προσδοκία με τα δεδομένα που έχω τώρα. Όλα εξαρτώνται από τα αρμόδια υπουργεία».
Για τα λάθη στις δηλώσεις: «Βοηθήσαμε πολύ αυτούς ο οποίοι χρησιμοποιούν το ακίνητο, είτε είναι μικρή επιχείρηση, είτε εργαζόμενος, είτε ο φοιτητής γιος ή κόρη του, με τη μείωση 40% του ενοικίου. Μέχρι τον Οκτώβριο πήγαμε να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες με συμψηφισμούς. Έγιναν 340.000 δηλώσεις. Από αυτές πληρώθηκαν οι 230.000 , άρα είναι περίπου 100.000, οι 20.000 από αυτές είχαν λάθη και τους στάλθηκε mail και οι 80.000 δεν διορθώνονται. Θα υπάρχει αναλυτική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Υπάρχει όμως μετά ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος και είπαμε ότι επειδή είδαμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην πλατφόρμα, βοηθάμε τους ιδιοκτήτες κατά το 1/2, πιστώνοντας κατευθείαν στους λογαριασμούς, όχι με συμψηφισμούς, για να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία. Θα γίνουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Δεκέμβρη και στη συνέχεια θα ετοιμάσουμε την πλατφόρμα ως ΑΑΔΕ, ώστε να πιστωθούν και πάλι στους λογαριασμούς αυτών το συγκεκριμένο ποσό, αρκεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει μείωση του ενοικίου κατά 40%. Η πλατφόρμα δεν έχει υλοποιηθεί όπως θα θέλαμε. Έχουμε αρκετά παραδείγματα και σε άλλες πλατφόρμες που δεν φταίει η Πολιτεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που έκανε λάθος ο λογιστής ή στην επιστρεπτέα που επιχειρήσεις δήλωσαν άλλα στοιχεία στη μέση του μήνα για να χρηματοδοτηθούν, από αυτά που δήλωσαν στο τέλος του μήνα. Είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να τα μοιράσουμε κατά τον κοινωνικά δικαιότερο και κοινωνικό τρόπο».
Για τα ΑμεΑ με 67% αναπηρία που χρειάζονται καθημερινη φαρμακευτική περίθαλψη: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε και είναι στο προϋπολογισμό. Οτιδήποτε επιπρόσθετο δεν έχει μελετηθεί. Τα 3 περασμένα χρόνια, η χώρα έδινε ένα μικρό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος της χρονιάς. Γιατί δινόταν; Γιατί η χώρα είχε υπερπλεόνασμα. Τα έσοδα ήταν περισσότερα από τις δαπάνες και περισσότερα και από τους στόχος. Οπότε, έρχονταν οι κυβερνήσεις και διένειμαν το μέρισμα στο τέλος, ανάλογα με τις επιλογές που έκαναν. Φέτος το κράτος τρέχει με δαπάνες παραπάνω από τα έσοδα του επί μήνες. Η οικονομία υπολειτουργεί, πολλές αναστολές έχουν δοθεί για το 2021, άρα έχουμε μειωμένα έσοδα. Παρόλα αυτά καταβάλει κανονικά μισθούς και συντάξεις, δίνει αυξημένα επιδόματα, προσθέτει επιδόματα ανεργίας, δίνει έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και πλήρωσε εργαζόμενους ειδικού σκοπού. Έχουμε πάρει στην πλάτη μας τη λειτουργία του συνόλου της οικονομίας,όπως οφείλουμε. Έχουμε λιγότερα έσοδα για να καλύψουμε περισσότερες δαπάνες. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κρατήσει η κρίση και πρέπει να έχουμε όπλα για την επόμενη μέρα».
Για τους ανθρώπους των τεχνών: «Είναι θέμα του υπουργείου Εργασίας. Από όσο ξέρω ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου του πολιτισμού που ήταν σε ΚΑΔ ή μπήκε σε πλατφόρμες, γιατί ένα κομμάτι δεν μπήκε, έχει πληρωθεί κανονικά το περασμένο διάστημα. Είναι 2.242 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και έλαβαν 1,2 εκατ. ευρώ πρόσφατα. Υπάρχουν κατηγορίες και αναλύσεις. Δεν θα καλύψουμε όλες τις απώλειες του 2020. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να το κάνει. Αυτό που κάνουμε είναι να περιορίσουμε τις απώλειες κα να μην αφήσουμε καμία κοινωνική ομάδα πίσω. Όλες έχουν ενίσχυση από την Πολιτεία, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο».
Για το ότι υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις καλλιτεχνών που βρίσκονται στο όριο: «Τα ίδια συναισθήματα έχω για όποιος Έλληνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της συγκυρίας και της υγειονομικής κρίσης. Στον πολιτισμό ξέρω πολύ καλά ότι όλοι οι ΚΑΔ που αφορούν τον πολιτισμό ήταν στους πρώτους που βοηθήθηκαν. Ήταν πολλοί που δεν ήταν σε ΚΑΔ. Οποίοι επέλεξαν να μπουν σε πλατφόρμες προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε. Εμείς χρηματοδοτούμε τα υπουργεία για συγκεκριμένες δράσεις».
«Από τον Μάρτιο – Απρίλιο δώσαμε 150 εκατ. ευρώ στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τους κλάδους που πλήττονται να υπάρξει βοήθεια. ήραμε στην επιστρεπτέα 4 να βοηθήσουμε τους παραγωγούς. Η πρώτη κατηγορία σε μέγεθος ήταν οι καλλιεργητές βαμβακιού, μετά οι εκτροφείς αιγοπροβάτων, μετά οι καφετέριες, οι δικηγόροι, τα ταξί, η καλλιέργεια ελιών. Έχουμε εικόνα πώς πηγαίνει η πορεία στον κάθε πολίτη».
Για το αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τι θα γίνει με τουρισμό και ναυτιλία: «Το 2021 θα έρθουν 7,5 δισ ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας, απόρροια της οικονομικής κρίσης. Οι επιστρεπτέες θα είναι τουλάχιστον δύο τη νέα χρονιά. Θα είναι η στήριξη της δημόσιας υγείας και οι εργαζόμενοι. Το πώς θα βοηθήσουμε εσκεμμένα δεν το βάλαμε στον προϋπολογισμό, γιατί δεν ξέρω ποιες θα είναι οι επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό επίπεδο. Ποιοι κλάδοι θα είναι κλειστό και τον Γενάρη, εκεί όπου θα υπάρχει ενίσχυση ειδικού σκοπού. Το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα υλοποιείται σταθερά. Ο τρόπος είναι οι επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό επίπεδο. Εμείς τις ακολουθούμε για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οπότε είναι 7,5 δισ για να βοηθήσουμε την κοινωνία, άλλα 25 διση που δίνουμε, φτάνουμε τα 31,5, τα οποία είναι όσο το ταμείο ανάκαμψης για την επόμενη πενταετία».
Για παρατάσεις ή 120 δόσεις: «Ο πρωθυπουργός το άφησε ανοιχτό γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε στους επόμενους μήνες τι θα γίνει. Άλλο η διαγραφή, άλλο περισσότερες δόσεις και άλλο παράταση. Σήμερα, έχουμε πει ότι οι οφειλές την περίοδο του covid μεταφέρονται για μετά τον Απρίλιο του 2021. Σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με χαμηλό επιτόκιο. Αυτή είναι η ημερομηνία που έχουμε θέση σύμφωνα με τα δεδομένα. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον μήνα Απρίλιο κα μετά. Οι υποχρεώσεις από τον Σεπτέμβριο, τελικά πήγαν για μετά τον Απρίλιο. Επίσης, δόσεις που χάθηκαν σε ρυθμισμένο όφελος, έχουν πάει στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου. Μετά από κάποια χρόνια δηλαδή. Ακόμα, οι οφειλές για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μετατίθενται. Στα δάνεια υπήρχε απόφαση μέχρι τον Μάρτιο με την προϋπόθεση ότι κάποιος εξαντλεί το εννιάμηνο των ρυθμίσεων με την τράπεζα. Το σχέδιο ΓΕΦΥΡΑ για πρώτη φορά επιβραβεύει τη συνέπεια. Καλύπτουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της δόσης του πολίτη. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει μετά από ένα τρίμηνο θα το δούμε».
Για τα τουριστικά λεωφορεία: «Προσπαθώ να λαμβάνω πληροφόρηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Αυτό το θέμα ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, η επίσημη ενημέρωση που έχω είναι ότι 7.718 εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που υπέβαλαν αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ έλαβαν 361 εκατ. ευρώ».
Για τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών: «Όταν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κάτι για αυτούς που αποδεδειγμένα έβαλαν πλάτη θα το κάνει, Έχω εικόνα και τους πώς διανεμήθηκε το σχετικό ποσό το Πάσχα, συνεπώς θα ήθελα να αξιολογηθεί και το πώς έγινε στο σύνολο της υγείας. Το υπουργείο Υγείας εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, εμείς έχουμε τους πόρους για να τους κατανείμουμε ορθολογικά».
Για τις νέες επιχειρήσεις: «Το πρώτο εξάμηνο βοηθήθηκαν στην 4η επιστρεπτέα. Κάποιες που άνοιξαν τον Σεπτέμβριο δεν τις ικανοποιήσαμε, αυτές θα βοηθηθούν στις αρχές Ιανουαρίου. Τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι μια άσκηση που γίνεται από υπηρεσίες των υπουργείων για να έχουμε μια ολιστική άποψη και μέσα στο 2021 θα είμαστε σε θέση να πούμε που θα έχουμε».
«Ακούω την κοινωνία. Είναι πολύ δύσκολη η άσκηση που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών. Μέσα από τα αιτήματα των πολιτών, οι οποίοι ζητούν μείωση των φόρων και μη πληρωμή και διαγραφή και επιδόματα και αποζημιώσεις. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».