Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Πολλοί από εσάς ρωτάτε γιατι δεν φέρνουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, αφού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου Covid 19. Μήπως μπορούμε να παράγουμε εμείς;

Στις 20 Νοεμβρίου έγραψα ένα άρθρο για την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και για τη δυσκολία παραγωγής τους. Το φάρμακο δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και έτσι θα προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Tα μονοκλωνικά αντισώματα πήραν αδειοδότηση στις ΗΠΑ και μόνο εκεί για συγκεκριμένους πληθυσμούς εκτός νοσοκομείου, για σοβαρή νόσο.

Δεν ενδείκνυνται για νοσοκομειακή αγωγή, παρά μόνο σε πλαίσιο μελετών. Η εταιρεία Regeneron ευελπιστεί να έχει 300.000 δόσεις μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, και θα το καταφέρει επειδή την χρηματοδοτεί το αμερικανικό κράτος, το οποίο και έχει δεσμεύσει όλες τις δόσεις. Η συνεργασία της με την Roche το 2021 προβλέπει την παρασκευη μονοκλωνικών και για τον υπόλοιπο κόσμο. Τα νέα από την Eli Lilly για το δικό της μονοκλωνικό δείχνουν την ίδια κατάσταση

Τα μονοκλωνικά θα είναι χρήσιμα για συγκεκριμένους και λίγους ασθενείς που αν τα πάρουν νωρίς θα σωθούν ζωές, αλλά πρέπει να παραχθούν σε ποσότητες πρώτα. Κανείς λοιπόν δεν μας κρύβει το μαγικό φάρμακο. Απλά προς το παρον δεν υπάρχουν δόσεις να αγοράσουμε.

Και εδώ έρχονται τα καλά νέα. Εδώ έρχεται η Ελλάδα που όλοι μας θέλουμε. Τα νέα από το ανθρώπινο δυναμικό του εργαστηρίου Ιστολογίας Εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που για πάνω από δέκα μήνες αγωνίζεται χωρίς διακοπή με εμπνευστή τον Καθηγητή Διευθυντή του εργαστηρίου Βασίλη Γοργούλη, όλοι άξιοι συνεχιστές της παράδοσης που άφησε παρακαταθήκη ο πρωην πρύτανης του ΕΚΠΑ Χρήστος Κιττας.

“Τα αντισώματα που παρήχθησαν στο Εργαστήριο και θα χρησιμοποιηθούν για το rapid test, έχουν σταλεί στην Regeneron, η οποία τα έχει αναλύσει και πιστοποιεί ότι είναι πολύ ισχυρά. Για να γίνουν φάρμακο βεβαίως χρειάζεται να τα πάρει μία πολύ μεγάλη βιομηχανία και να προχωρήσει στη διαδικασία “εξανθρωποποίησης” (humanization) όπως λέγεται. Δυνητικά θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αν βρεθεί μία ειδική φαρμακοβιομηχανία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Χρήστος Κιττας.

Συγχαρητήρια και πολλές ευχές σε όλη την ομάδα για την επίτευξη του στόχου!

Πηγη: healthyvoice.gr