ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ χρονιά η Εκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ έκλεψε τις εντυπώσεις για λόγους που γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

ΟΜΩΣ, με αφορμή το μείζον αυτό εκθεσιακό γεγονός, που έχει καταστεί πλέον ένας πρωτοποριακός θεσμός για τα ελληνικά δεδομένα, οφείλουμε να σταθούμε σε δύο διαπιστώσεις που είναι μάλλον κοινές.

Η ΠΡΩΤΗ έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ουραγός στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας.

ΚΑΙ Η δΕΥΤΕΡΗ σχετίζεται με την εχθρότητα με την οποία  αντιμετωπίζεται από ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και του κοινωνικού συνόλου η σύνδεση των πανεπιστημίων με την ελεύθερη οικονομία.

ΜΕΣΑ από την οπτική ματιά μιας παρωχημένης ιδεολογικής προσέγγισης, οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται στην κατεύθυνση της συνεργασίας των πανεπιστημίων με το επιχειρείν, ερμηνεύεται από πολλούς ως απόπειρα ιδιωτικοποίησης από την πίσω πόρτα!

ΩΣΤΟΣΟ, το δυσμενές αποτέλεσμα αυτής της ιδεοληψίας είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται στα πανεπιστήμια μας μένουν στου δρόμου τα μισά, ανεκμετάλλευτες, καθώς λείπει ο κρίκος της σύνδεσης τους με την παραγωγική οικονομία.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, επί πόσα χρόνια συζητά- με θεωρητικώς για την αναγκαιότητας της σύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών με την τοπική κοινωνία; Κουβέντα να γίνεται…

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ, όμως, σε γενικές γραμμές χάνουμε ως χώρα, καταγράφοντας δυσαναπλήρωτες απώλειες σε ιδέες, σε προϊόντα  που μπορεί να προκύψουν μέσα απ’ αυτές, και κυρίως σε ένα επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό που είναι ο κινητήριος μοχλός για με- γάλα πράγματα. Διότι εάν από IQ πάμε ως λαός πολύ καλά (εξαιρετικά θα έλεγε κανείς), μας λείπει ακριβώς η σύγχρονη αντίληψη που θα μας επιτρέψει να το αξιοποιήσουμε προς όφελος μας.

ΤΗΣ Εν ΛΟΓΩ επισήμανσης το αληθές προκύπτει και από το γεγονός ότι τα πιο δυνατά μυαλά μας μεγαλουργούν εκτός Ελλάδας, εκεί όπου τους προσφέρονται οι ιδανικότερες συνθήκες να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν.

ΚΑΙ ΙδΙΩΣ τα τελευταία χρόνια που βιώνουμε μια παρατεταμένη ύφεση  «αιμορραγούμε» όλο και περισσότερο, χάνοντας διαρκώς λαμπρούς ανερχόμενους επιστήμονες που αναζητούν στο εξωτερικό μια καλύτερη τύχη.

ΣΥΜΦΩνΑ δε με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη «αιμορραγία» με αριθμούς, μόνο την πενταετία 2009 – 2014 έφυγαν από τη χώρα μας 20.000 νέοι επιστήμονες!

ΚΑΤΟΠΙν αυτών, μπορούμε να  αντιληφθούμε ότι η Έκθεση PATRAS IQ αποτυπώνει μια πραγματική εστία αντίστασης, ένα εν δυνάμει ανάχωμα στην προαναφερόμενη διαρροή που μπορεί να μας πάει παράλληλα και μερικά βήματα πιο μπροστά, εκεί που πάσχουμε, αν και θα μπορούσαμε να διαπρέπουμε.