Ανησυχία έχει προκληθεί από ανακοινώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον ότι στη Βρετανία έχει βρεθεί νέο στέλεχος του ιού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης εμφανίζεται καθησυχαστικός και αφήνει σαφείς αιχμές για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης…

Όπως αναφέρει ο καθηγητής: “Εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο και δημιούργησε την εντύπωση ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα με βάση το γεγονός ότι είναι το 65-70% των μολύνσεων σε Λονδίνο και νότια Αγγλία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό”.

Όσον αφορά την εκτίμηση ότι το νέο στέλεχος είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία, ο κ. Δερμιτζάκης είναι κατηγορηματικός: “Αυτή η εκτίμηση έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση, ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της βρετανικής κυβέρνησης. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια”.

Ο καθηγητής επισημαίνει για το νέο στέλεχος ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι είναι ανθεκτικό στο εμβόλιο. Σημειώνει όμως ότι “κατά τύχη μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο”. Γι’ αυτό, καταλήγει “εμβολιασμοί γρήγορα και όσο πιο πολλοί γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικο φορτίο στην κοινότητα”.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: