Απίστευτη ανατροπή στο Πολυνομοσχέδιο, ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών προς Δήμους, στο παρά πέντε της ψηφοφορίας χθες το βράδυ στη Βουλή.
Με δήθεν «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε ο Β.Κικίλιας και παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θ.Σκυλακάκης, η Κυβέρνηση αντικατέστησε πλήρως τα σημαντικότερα κομμάτια της νέας ρύθμισης, δηλαδή τους δικαιούχους, τον αριθμό δόσεων και το ποιες οφειλές χρονικώς αφορά! Με απλά λόγια την ανέτρεψαν, ιδίως περιορίζοντας ριζικά το ποιοι μπορούν να υπαχθούν.
Το νέο άρθρο, όπως τελικά ψηφίστηκε, δεν έχει στην ουσία του καμία σχέση με εκείνο που κατέθεσαν την Παρασκευή και με όσα συνεχώς διαφήμιζαν οι Π.Θεοδωρικάκος και Θ.Λιβάνιος όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Ενδεικτικά, δύο διαφορές:
Ι] Με τη «βελτίωση», εισήχθη για δικαιούχους μια γενικόλογη προϋπόθεση να έχουν υποστεί οικονομικές συνέπειες από την πανδημία. Για την ουσία του ποιοι τελικά θα είναι δικαιούχοι, πέταξαν την αρμοδιότητα μακριά από τη Βουλή, στην έκδοση μιας ΚΥΑ, όπου οι Υπουργοί θα καθορίσουν τελικά μόνοι τους τα κριτήρια υπαγωγής και τους ΚΑΔ.
Δείτε επί λέξει τι πρόσθεσαν για να κόψουν δικαιούχους: « Δικαιούχοι υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση είναι τα φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται έως 31.1.2021 καθορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων. ».
ΙΙ] Όσο κωμικοτραγικό και εάν ακούγεται, ούτε οι πολυδιαφημισμένες «έως 120 δόσεις», δεν έμειναν «έως 120». Τις έκοψαν σε «έως 100»!
Συγκεκριμένα, αντικατέστησαν όλο το κομμάτι του άρθρου που περιέγραφε δόσεις και ποσοστά απαλλαγής ανά αριθμό δόσεων (εξαφανίζοντας και το σημείο για «έως 120 δόσεις») ως εξής: «Το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθορίζεται στις περ.α’ έως ε’ της παρ.1 του αρ.110 του ν.4611/2019». Θα ισχύσει, δηλαδή, η παλιά ρύθμιση οφειλών του 2019, όπου μέγιστος αριθμός δόσεων ρητώς αναγράφεται «έως 100 δόσεις».
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Θ.Σκυλακάκης, περιγράφοντας από το βήμα της Βουλής τη «βελτίωση» (δηλ. το “μαχαίρι” στους δικαιούχους), παρέπεμψε αόριστα κάποτε στο μέλλον, με το καλό μετά την πανδημία, σε κάποια άλλη ρύθμιση…
Οι «βελτιώσεις» είναι προφανές ότι αφήνουν έκθετη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο Π.Θεοδωρικάκος και ο Θ.Λιβάνιος είχαν επιλέξει να αναδείξουν σε πρωταγωνιστική αυτοδιοικητική τους παρέμβαση το ότι φέρνουν εκείνη τη ρύθμιση οφειλών, και να την επαναλαμβάνουν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες σε δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Ο Π.Θεοδωρικάκος μάλιστα είχε τρέξει την Παρασκευή να βγάλει και Δελτίο Τύπου ότι αυτός την είχε καταθέσει («Κατατέθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, οι νομοθετικές διατάξεις, που ρυθμίζουν σε 120 δόσεις τα χρέη των πολιτών προς τους Δήμους»). Ο Θ.Λιβάνιος, που την είχε παρουσιάσει στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Παρασκευή, είχε πει χαρακτηριστικά « (…) Ποιους αφορά η ρύθμιση; Για πρώτη φορά τους πάντες (…)».
Τελικά από «τους πάντες» μέχρι το “μαχαίρι” της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απλά ένα Σαββατοκύριακο δρόμος.
O AIRETOS παρουσιάζει το έγγραφο με τις νομοτεχνικές «βελτιώσεις» ΕΔΩ και ειδικά κατωτέρω το επίμαχο απόσπασμα: