Αν και ο εμβολιασμός του προσωπικού στις δομές υγείας της χώρας προχωρά ομαλά, τα ποσοστά συμμετοχής μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν σε κάποιες κατηγορίες το 50%, σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφέραμε να συλλέξουμε.

Εμβολιασμοί υγεινομικών στις 4, 8 και 12 Ιανουαρίου. [Υπουργείο Υγείας]

Εδώ και καιρό, στους διαδρόμους των νοσοκομείων μία από τις πιο συχνές συζητήσεις ήταν ο επικείμενος εμβολιασμός του προσωπικού. Κάποιοι τον θεωρούσαν αυτονόητο· άλλοι ήταν διστακτικοί και παραμένουν μέχρι τώρα, περιμένοντας να δουν την έκβαση των πρώτων εμβολιασμών για να αποφασίσουν τι θα κάνουν στην επόμενη φάση. Άλλοι, μέσα από συζητήσεις που είχαν με γιατρούς, πείστηκαν και δήλωσαν συμμετοχή.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19Ο οδηγός του inside story για τον κορονοϊό ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

Παρότι το ελληνικό κράτος δημόσιοποιεί τους αριθμούςΣτατιστικά εμβολιασμού για τον COVID-19 | Gov.gr των εμβολίων που γίνονται καθημερινά στην χώρα –μάλιστα παρουσιάζονται ανα περιφερειακή ενότητα μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.grΣτατιστικά δεδομένα εμβολιασμού | Gov.gr– δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι, μεταξύ άλλων δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό τι ποσοστό από το προσωπικό κάθε νοσοκομείου δήλωσε ενδιαφέρον για να εμβολιαστεί στην πρώτη φάση της καταγραφής (που ξεκίνησε στις 17/12/2020Σε υγειονομικούς οι πρώτοι εμβολιασμοί – Ξεκινά η καταγραφή | Καθημερινή). Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με αυτό το ρεπορτάζ. Να δούμε ποια είναι η εικόνα σε κάποια από τα νοσοκομεία της χώρας όσον αφορά τη συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμό και να κατανοήσουμε τους λόγους των δισταγμών, όπου αυτοί εκδηλώνονται.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τη δυνατότητα να εμβολιαστεί έχει το σύνολο του προσωπικού των δομών υγείας, από τους καθαριστές και τους τραπεζοκόμους μέχρι και τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Το Σχέδιο
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής ΚάλυψηςΕνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 | ΕΟΔΥ για την COVID-19 θα υπάρξουν τρεις φάσεις για τον εμβολιασμόΤο εθνικό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού – Οι τρεις φάσεις | Καθημερινή του πληθυσμού.

Οι πρώτοι εμβολιασμοίΓεγονός οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα κατά της Covid-19 | Καθημερινή, όπως ήταν προγραμματισμένο ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, παρόλο που είχαν προγραμματιστεί για τις 4/1 σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, σε τουλάχιστον 25 υπήρξαν αναβολέςΣάλος και σκληρή κριτική για αναβολή εμβολιασμών | ιατροnet. Με ανακοίνωση του υπουργείουΣε τρεις φάσεις ο εμβολιασμός των υγειονομικών που ξεκινάει αύριο | Capital έγινε γνωστό πως οι εμβολιασμοί μεταφέρθηκαν στις 8/1 και στα νησιά στις 12/1, όπως και έγινε.

Ακόμα, έχει ήδη ξεκινήσειΕνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών Υπουργείου Υγείας από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά | Υπουργείο Υγείας και ο εμβολιασμός στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Πόσο μεγάλη είναι η συμμετοχή των υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας;
Παρότι απευθύναμε τη συγκεκριμένη ερώτηση στο υπουργείο Υγείας, δεν μας έδωσε απάντηση. Με δηλώσεις τουΒ.Κοντοζαμάνης: Ξεπερνάει το 70% η δήλωση συμμετοχής των γιατρών στον εμβολιασμό κατά της covid-19 | ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι τα ποσοστά εκδήλωσης ενδιαφέροντος που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία και ειδικά «στους γιατρούς ξεπερνούν το 70%», για τους υπόλοιπους όμως δεν έδωσε εικόνα.

Ικανοποιητική εικόνα για τη συμμετοχή στον εμβολιασμό έχει και ο Παναγιώτης Παπανικολάου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τόσο από το δικό του νοσοκομείο όσο και από όσα έχει ακούσει από συναδέλφους. Όπως μας ανέφερε δεν βλέπει στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δισταγμούς: «Οι γιατροί ξέρουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσουν και να νοσήσουν βαριά είναι ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερος από τις παρενέργειες του εμβολίου, γιατί έχουν το παράδειγμα, οι ίδιοι το ζουν καθημερινά. Ήδη θρηνούμε 19 συναδέλφους του υγειονομικού που έχουν πέσει πάνω στο καθήκον και ο καθένας στο κάθε νοσοκομείο ξέρει δυο-τρεις που γλίτωσαν την διασωλήνωση στο παρά πέντε από συναδέλφους. Εμείς για παράδειγμα έχουμε δύο γιατρούς που γλίτωσαν παρά τρίχα τη διασωλήνωση» μας λέει.

Από τις απαντήσεις που λάβαμε από αρκετά νοσοκομεία της χώρας, κυρίως στην επαρχία, που όμως δεν μπόρεσαν να μας δώσουν επίσημα στοιχεία, είδαμε ότι πράγματι τα ποσοστά στους γιατρούς κυμαίνονται γύρω στο 60-70%, όμως το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό φαίνεται να είναι πιο διστακτικό. Από αυτά που μπορέσαμε να μάθουμε υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των νοσοκομείων. Όπως είναι φυσικό, όσοι βρίσκονται σε κλινικές που έζησαν από κοντά την πανδημία καταγράφουν σχεδόν καθολική συμμετοχή, όμως δεν είναι αυτή η εικόνα παντού.

Βάζοντας το 70% σε προοπτική
Παραδοσιακά, η χώρα μας είχε μία από τις χαμηλότερες «επιδόσεις»Seasonal influenza vaccination in healthcare personnel in Greece: 3-year report | Future Medicine της ΕΕ στον εμβολιασμό των υγεινομικών. Είναι ενδεικτικό ότι η εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού των ελληνικών νοσοκομείων τη δεκαετία 2007-2017 κυμαινόταν από 4% έως 18%. Πέρυσι εμβολιάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του inside story, το 30% των υγειονομικών ενάντια στην εποχική γρίπη κι αυτό αποτέλεσε ρεκόρ όλων των εποχών.
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μας είπε τα εξής: «Πριν από δύο εβδομάδες που έγιναν οι δηλώσεις το ποσοστό [των εργαζομένων στα νοσοκομεία που επιθυμούσαν να εμβολιαστούν] ήταν περίπου 40%. Κάποια νοσοκομεία άφησαν άτυπα κάνα δυο τρεις μέρες ακόμη για δηλώσεις και αυξήθηκε το ποσοστό αυτό στο 50% περίπου, αλλά αυτό έγινε με εσωτερική διαδικασία. Είναι μικρό το νούμερο γενικά. Μας έδωσαν μόνο μια μέρα προθεσμία, μπλέκοντας προσωπικά δεδομέναΚορονοϊός: Με ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ η δήλωση πρόθεσης εμβολιασμού από τους υγειονομικούς | news247 και έτσι προβληματίστηκαν οι συνάδελφοι. Κάνουμε μια προσπάθεια για να πειστούν, όμως ακόμη και να πειστούν κάποιοι τώρα, δεν είναι ανοιχτή η προθεσμία. Δεν έρχεται εμβόλιο. Έρχεται μόνο για αυτούς που είχαν ήδη δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες».

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ
Όταν έγιναν οι καταγραφές στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποίησε”Ναι” από το 40% των υγειονομικών στον εμβολιασμό κατά της CoViD-19 | ιατροnet ορισμένα δεδομένα τα οποία συνέλεξε μέσα από τα σωματεία-μέλη της:

Αττικόν: 550 «ναι» σε 2.000 προσωπικό (27%)
Θριάσιο: 300 στους 1.200 (έως 22/10 διότι συνεχίστηκε η καταγραφή και αργότερα) (περίπου 25%)
Ευαγγελισμός: 1.500 στους 3.200 (47%)
Δρομοκαΐτειο: 226 στους 618 (37%)
Γ. Γεννηματάς Αθήνας: 640 στους 2.100 (30%)
Ελπίς: 250 στους 750 (33%)
Κρατικό Νίκαιας: 600 στους 2.100 (28%)
Ιπποκράτειο Αθήνας: 660 στους 1.300 (50%)
Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης: 100 στους 250 (40%)
Άγιος Ανδρέας Πάτρας: 360 στους 1.150 (31%)
Πανεπιστημιακό Λάρισας: 720 στους 1.820 (40%)
Χαλκίδας: 320 στους 620 (52%)
Καβάλας: 453 στους 1.050 (43%)
Χανίων: 500 στους 1.226 (41%)
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 850 στους 2.000 (43%)
«Από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός υπάρχουν και πολλές ακυρώσεις από συναδέλφους που είχαν δηλώσει επιθυμία στην αρχή», μας λέει ο κ. Γιαννάκος. «Το έχω ακούσει ότι κάποιοι κάνουν πίσω. Για παράδειγμα στο δικό μου νοσοκομείο, στο Δρομοκαΐτειο που εργάζομαι, οι 40 είπαν ότι δεν θέλουν να πάνε, όμως βρήκαμε άλλους 40 που ήθελαν να το κάνουν παρόλο που στην αρχή είπαν όχι και είχαν επιφυλάξεις. Έτσι δεν πάνε χαμένα τα εμβόλια».

[Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας] Εμείς καταφέραμε να έχουμε μία ανεπίσημη εικόνα για ορισμένα από τα νοσοκομεία της χώρας (τα στοιχεία λήφθηκαν στις 8/1 και για τα νησιά 13/1):
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας δήλωσε συμμετοχή περίπου το 70% του ιατρικού προσωπικού και το 60% του νοσηλευτικού προσωπικού
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δήλωσε συμμετοχή περίπου ένα 60% του προσωπικού
Στο γενικό νοσοκομείου Βόλου Αχιλλοπούλειο δήλωσαν συμμετοχή 145 από τους 214 ιατρούς (περίπου 70%) κι από το νοσηλευτικό προσωπικό από τα περίπου 215 άτομα δήλωσαν συμμετοχή τα 103 (περίπου 50%). Από το υπόλοιπο προσωπικό από τα 220 άτομα δήλωσαν συμμετοχή 89 (ένα 40%).
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας δήλωσε συμμετοχή περίπου από το ιατρικό προσωπικό το 60-70% και από το νοσηλευτικό 15%.
Στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης δήλωσαν συμμετοχή από τους 1.800 εργαζόμενους περίπου 1.100 (περίπου 60%).
Στη Ζάκυνθο από 280-300 προσωπικό δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν οι 140 και συνεχίζουν να μαζεύουν ονόματα για τον επόμενο εμβολιασμό.
Στην Ικαρία δήλωσε ενδιαφέρον περίπου ένα 35% του προσωπικού.
Γιατι τα ποσοστά δεν είναι υψηλά σε κάποια νοσοκομεία;
Όπως τονίστηκε από όλους τους συνομιλητές μας, τα ποσοστά εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρόκειται να αυξηθούν καθώς ήδη βλέπουν πολλούς από όσους ήταν διστακτικοί να έχουν αλλάξει γνώμη και να θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Όλοι αναφέρουν ότι όσοι δεν δήλωσαν εξ αρχής ενδιαφέρον, το έκαναν κυρίως διότι ήθελαν να δουν «πώς θα πάει ο εμβολιασμός για τους άλλους». Αυτό όπως τονίζουν, δεν σημαίνει ότι όσοι δεν δήλωσαν συμμετοχή είναι αρνητές του εμβολίου, αλλά οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτό είναι καθαρά προσωπικοί και διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση.

«Ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Kάποιος μπορεί να θέλει να δει και τα επόμενα εμβόλια, διότι θα έρθουν και από άλλες εταιρείες, για παράδειγμα της AstraZeneca που είναι σε άλλη φιλοσοφία σε σχέση με το mRNA εμβόλιο. Ο καθένας εκφράζει διαφορετικά την αναβολή του εμβολιασμού του» μας λέει ο δρ. Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο». «Θα έλεγα ότι υπήρχε μια στάση αναμονής και παρατήρησης: πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο, τι επιπλοκές δημιουργεί… οπότε αφού είδαν ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν ομαλά και δεν είχαμε συμβάντα, πείστηκαν να μπουν και αυτοί στη λίστα. Με την έναρξη της διαδικασίας εκδηλώνουν ενδιαφέρον όλο και περισσότεροι από το προσωπικό. Εμείς καταρτίζουμε μια καινούρια λίστα, ούτως ώστε με την παραλαβή καινούργιων εμβολίων να εμβολιαστούν και όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον τώρα. Σε αυτούς που δεν βλέπουμε ούτε και τώρα αύξηση είναι στο μη ιατρικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα στα συνεργεία καθαρισμού, όπου το ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό». Παρόμοιες εξηγήσεις μας δόθηκαν και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer.
Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που τονίστηκε από γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο της Β. Ελλάδος που προτιμά να μείνει ανώνυμος είναι ότι: «Οι γιατροί γενικά θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, το θέλουν περισσότερο. Το νοσηλευτικό προσωπικό βλέπω ότι είναι λίγο επιφυλακτικό. Υπάρχει μια επιφύλαξη και κακώς τονίστηκε πολύ το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ βέβαια τα στοιχεία που έχουμε από μαζικούς εμβολιασμούς του Ισραήλ δεν δικαιολογούν αυτή την επιφυλακτικότητα. Νομίζω ότι πιο πολύ έχει να κάνει με την αντιεμβολιαστική συνείδηση που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα…».

Η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση
«Νομίζω ότι [η διστακτικότητα που παρατηρείται] είναι θέμα μεγαλύτερης εξοικείωσης και ενημέρωσης που χρειάζεται. Δηλαδή με την ενημέρωση, το παράδειγμα και την πρόοδο των εμβολιασμών θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής» αναφέρει στο inside story η Καρολίνα Ακινόσογλου, επίκουρη καθηγήτρια-γιατρός στο τμήμα Λοιμώξεων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών.

rakinosoglou.jpg

Η κυρία Ακινόσογλου εμβολιάστηκε στις 29 Δεκεμβρίου, από τους πρώτους στο νοσοκομείο της. [thebest.gr] «Και όσο περισσότερη ενημέρωση τόσο καλύτερα, διότι καταλαβαίνετε ότι δεν είναι όλοι στο πεδίο το παθολογικό ή το λοιμωξιολογικό. Δηλαδή ο νοσηλευτής λόγου χάρη –και το λέω πολύ αδρά– μιας άλλης ειδικότητας π.χ. της ορθοπεδικής, μπορεί να μην είναι εξοικειωμένος με τις έννοιες και σε πολλά πράγματα μπορεί να έχει τις απορίες που έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες. Αυτό είναι κάτι πολύ κατανοητό και ανθρώπινο. Ένας υγειονομικός που δεν είναι τόσο οικείος με την συγκεκριμένη ειδικότητα και αυτός χρειάζεται μια ενημέρωση, άλλου επιπέδου ίσως και άλλης λεπτομέρειας προφανώς, αλλά χρειάζεται. Ενημερώσεις έχει κάνει και ο Ιατρικός Σύλλογος και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, γενικώς και προς τους υγειονομικούς και προς το παραϊατρικό προσωπικό. Οπότε υπήρξε μια τέτοια προσπάθεια. Τώρα, όσον αφορά το δικό μας νοσοκομείο, είμαστε όλοι διαθέσιμοι και από εκεί και πέρα θα ενταθούν νομίζω και οι προσπάθειες ενημέρωσης του προσωπικού».
Ενημερωτικό κενό
Η προσπάθεια αλληλοενημέρωσης μεταξύ του προσωπικού είναι κάτι που ανέφεραν και άλλοι γιατροί με τους οποίους συνομιλήσαμε. Από αυτά που γνωρίζουμε (το υπουργείο Υγείας δεν μας έχει απαντήσει στην αντίστοιχη ερώτηση) δεν έχει υπάρξει κάποια κεντρική συντονισμένη πρωτοβουλία για το προσωπικό των νοσοκομείων από το κράτος.
Η ανάγκη για ενημέρωση είναι κάτι που ακούσαμε κι από άλλο νοσοκομείο της ίδιας περιοχής. Από το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, ο πρόεδρος Κώστας Πετρόπουλος μας είπε: «Εμείς σαν σωματείο εστιάζουμε στο γεγονός ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης, δηλαδή αυτό το βεβιασμένο “δηλώστε συμμετοχή τώρα”, μέσα σε λίγες ώρες “διαφορετικά θα χάσετε το τρένο”, δεν βοήθησαν. Και από την άλλη [η χαμηλή εκδήλωση ενδιαφέροντος] έχει να κάνει με το ότι δεν υπήρξε μια ενημέρωση από τα νοσοκομεία, από τις διοικήσεις, για το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το εμβόλιο, με δεδομένο ότι η κοινή γνώμη αλλά και οι εργαζόμενοι είχαν βομβαρδιστεί από πολλά ζητήματα. Άρα εκεί θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί η γνώση τους, προκειμένου με μεγαλύτερη άνεση να δηλώσουν ότι θα πάνε να εμβολιαστούν. Οι γνώσεις του καθενός είναι στο αντικείμενο που εργάζεται, δεν είναι στο αντικείμενο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».

H BioNTech έχει πληροφορίες για το εμβόλιό της εδώ BioNTech’s information center for healthcare professionalsκαι η Moderna εδώCOVID-19 vaccine (mRNA-1273) | Moderna.
Αυτοί που νόσησαν
Κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν διαβάζουμε τα ποσοστά συμμετοχής του υγειονομικού προσωπικού στους εμβολιασμούς, είναι ότι σε πολλά νοσοκομεία ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού νόσησε από τον ιό. Γι’ αυτούς υπάρχει η σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο. Όπως ανέφερε η Μαρία Τσολιά, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 13/1/2021: « Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με προηγούμενη συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη, δηλαδή με ή χωρίς συμπτώματα, είναι ασφαλής. Επομένως, τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος. Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν ακόμα πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για τον λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν, έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Εμβολιασμός του προσωπικού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. [Γραφείο Τύπου Υπουργείου Υγείας] «Αυτοί που είχαν νοσήσει και είχαν αντισώματα δεν κάνουν το εμβόλιο. Όταν έχεις αντισώματα δεν το κάνεις, εννοείται» μας λέει ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτριος Κατσικονούρης. «Αν εγώ νόσησα πριν 10 μέρες και έχω αντισώματα δεν το κάνω. Προτεραιότητα έχει ο υγειονομικός που βρίσκεται στη μάχη και δεν έχει νοσήσει. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο τηρείται βάσει οδηγιών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, δεν κάνουμε τίποτα μόνοι μας. Το νοσηλευτικό προσωπικό που νόσησε ήταν πάνω από 100 και οι γιατροί γύρω στους 20. Συνολικά έχουν νοσήσει γύρω στα 200 άτομα από το νοσοκομείο μας. Αυτοί δεν χρειάστηκαν εμβολιασμό. Αν μετά πάρουμε οδηγίες να εμβολιαστούν, αυτό είναι θέμα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού που από εκεί εμείς καθοδηγούμαστε και παίρνουμε εντολές».
Όπως τονίζουν όλοι, το ρίσκο του ιού είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του εμβολίου:

«Υπάρχει επιφυλακτικότητα σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού. Δεν δικαιολογείται αυτό, έχουμε χάσει τόσους συναδέλφους από κορονοϊό. Όταν χάνεις τόσους ανθρώπους δηλαδή, για μια παρενέργεια που θα συμβεί από το εμβόλιο είναι πολύ πολύ μικρότερο το ρίσκο, απειροελάχιστο. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να είναι ανοιχτή η προθεσμία και οι επιτροπές λοιμωξιολόγων να κάνουν ενημέρωση στο προσωπικό και όλα θα πάνε καλά» μας λέει κλείνοντας την κουβέντα μας ο κ. Γιαννάκος από την ΠΟΕΔΗΝ.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: