Οι ιπποπόταμοι που είχε ο “βασιλιάς της κοκαΐνης” στο ράντσο του, έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με επιστήμονες να ζητούν την εξόντωσή τους.
Ο “βασιλιάς της κοκαΐνης”, Πάμπλο Εσκομπάρ μπορεί να σκοτώθηκε το 1993, ωστόσο η “παρουσία” του συνεχίζει να είναι αισθητή σε όλη την Κολομβία, μερικές φορές, όπως τώρα, με απροσδόκητους τρόπους. Οι ιπποπόταμοι που μετέφερε στην Κολομβία ως μέρος του ιδιωτικού ζωολογικού κήπου του στο ράντσο του, Hacienda Napoles, έχουν εκτραφεί τόσο επιτυχώς που υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και την ανθρώπινη ασφάλεια, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών πανεπιστημίων του Μεξικού και της Κολομβίας.
Τα θηλαστικά εξαπλώθηκαν από το αρχικό τους σπίτι, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Μεντεγίν και διασκορπίστηκαν γύρω από τη λεκάνη απορροής του ποταμού Μαγκνταλένα καθώς ο πληθυσμός τους συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά. Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση Ιανουαρίου του περιοδικού Biological Conservation, προτείνουν τη σφαγή των ιπποπόταμων για την πρόληψη μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά άλλοι επιστήμονες ζητούν ένα πρόγραμμα ευνουχισμού για τον έλεγχο του πληθυσμού τους, αναφέροντας ανησυχίες για την ευημερία των ζώων.
Τη δεκαετία του 1980, ο Εσκομπάρ εισήγαγε έναν αρσενικό και τρεις θηλυκούς ιπποπόταμους. Μετά το θάνατό του, άλλα είδη εξωτικών ζώων μετεγκαταστάθηκαν, αλλά οι ιπποπόταμοι έμειναν επειδή ήταν δύσκολο να συλληφθούν και να μεταφερθούν, σύμφωνα με τη μελέτη. Έτσι άρχισαν να εξαπλώνονται στη γύρω περιοχή, αλλά οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη θανάτωσή τους σταμάτησαν μετά από δημόσια κραυγή. Αντ ‘ αυτού ξεκίνησε μια εκστρατεία στείρωσης, αλλά δεν έκανε τίποτα για να επιβραδύνει την αύξηση των ιπποπόταμων.
Από το 2011 έως το 2019 τέσσερα αρσενικά ευνουχίστηκαν και δύο θηλυκά στειρώθηκαν, αλλά αυτό “δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγή”, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι από 80 ιπποπόταμοι στην περιοχή σήμερα, από 35 το 2012 και ανησυχούν ότι οι ιπποπόταμοι θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται σε όλη την Κολομβία εάν δεν αναληφθεί δράση.
Η μελέτη αναφέρει επίσης έρευνα που δείχνει τις αρνητικές επιπτώσεις των αποβλήτων τους στα επίπεδα οξυγόνου του νερού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα ψάρια και τελικά τους ανθρώπους, και εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο. Οι ιπποπόταμοι αποτελούν επίσης απειλή για τα προς το ζην και την ασφάλεια των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές, ανέφερε η μελέτη, τρώγοντας ή βλάπτοντας τις καλλιέργειες και συμμετέχοντας σε επιθετικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους. Οι ερευνητές αναφέρουν περιστατικά ιπποπόταμων που κυνηγούν ανθρώπους, καθώς και επίθεση ιπποπόταμου τον Μάιο του 2020 κατά την οποία ένας 45χρονος τραυματίστηκε σοβαρά.