Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 18 ετών. Ωστόσο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες περιόρισαν τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 65, εξαιτίας έλλειψης στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

1.Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid μπορεί να χορηγηθεί και σε άτομα άνω των 65 ετών, ανέφερε την Τετάρτη η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όσοι ανήκετε στην ηλικιακή ομάδα 60-64 εκμεταλλευτείτε το! Η μία δόση που θα κάνετε τώρα, θα σας παρέξει ασφάλεια σε 21 ημέρες, ελαττώνοντας σχεδόν πλήρως τον κίνδυνο να νοσηλευτείτε ή να πεθάνετε, και θα μειώσει σε ένα μεγάλο ποσοστό (65%) τον κίνδυνο να νοσήσετε ακόμη και ήπια. Στις δε κλινικές δοκιμές που έγιναν με το εμβόλιο της AstraZeneca φάνηκε ότι το εμβόλιο προστάτευσε από βαριά νόσηση ή θάνατο όλους τους συμμετέχοντες με τη βρετανική μετάλλαξη.

Πολλοί σκέφτονται γιατί δεν γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η ηλικία θα έκανε εμβόλιο μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Επωφεληθείτε από αυτήν τη συγκυριακή προσφορά και προφυλαχθείτε.

2. Το μεγαλύτερο εργαστήριο δοκιμών COVID-19 του Ισραήλ αναφέρει ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μειώνει σημαντικά τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, προσφέροντας μια απάντηση σε μία από τις πιο καυτές ερωτήσεις.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ισχυρίζεται ότι τα θετικά αποτελέσματα των ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω είχαν έως και 60% μικρότερα ιογενή φορτία στο στυλεό δοκιμής από την ηλικιακή ομάδα 40-59 που ξεκίνησε τον εμβολιασμό στα μέσα Ιανουαρίου, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ισραήλ ηλικίας 60+ είχε ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

Πατήστε εδώ για να διαβάστε την έρευνα 

3. Πολύ ευχάριστη και η είδηση από τα αποτελέσματα έρευνας, με επικεφαλή τον Λεωνίδα Σταματάτο από το University of Wansington, που έδειξαν ότι πράγματι μεν η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να αντιστέκεται στα αντισώματα που αναπτύσσουν όσοι νόσησαν από κορωνοιό, όμως μία δόση εμβολίου mRNA φτάνει για να εκτοξεύσει την ανοσία έως και 1000 φορές και αυτή η αύξηση είναι αρκετή για να εξουδετερώσει και το μεταλλαγμένο, ανθεκτικότερο στέλεχος.

Η ανοσοποίηση δημιούργησε αναμνηστικές αποκρίσεις κυττάρων Β και CD4 + Τ. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως μετά τον εμβολιασμό, ο ορός των ατόμων μπορούσε να εξουδετερώσει και τον SARS-CoV-1, τον πρώτο ιο SARS. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού τόσο των μη μολυσμένων όσο και των προηγουμένως μολυσμένων ατόμων, καθώς η προκαλούμενη ανοσοαπόκριση θα εξουδετερώσει διακριτά ιικά στελέχη.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έρευνα

Πηγη: healthyvoice.gr