Επίκαιρη επερώτηση με θέμα «Κυβερνητική αδυναμία για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ)» κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.

Το Κίνημα Αλλαγής εγκαλεί την κυβέρνηση «για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της ΕΑΒΙ, για τη συμβολή του στην Οικονομική Ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Χώρας μας» και τονίζει: «Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε στην πεπατημένη ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, χωρίς συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την ανόρθωση και ανάπτυξη της ΕΑΒΙ με τον περιπτωσιακό ορισμό αρμοδίων υπουργών, χωρίς ρεαλιστικά και αξιόπιστα επιχειρησιακά σχέδια με διορισμό διοικήσεων με πελατειακά χαρακτηριστικά και αδυναμία δρομολόγησης βιώσιμων λύσεων, τα προβλήματα στη λειτουργία και στα εργασιακά συνεχίζουν, αυξάνονται και καθίστανται ολοένα και πιο δυσεπίλυτα».

Όπως προσθέτει, η κυβέρνηση «αδράνησε χαρακτηριστικά, αφού με διαπιστωμένη την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας δεν φρόντισε ούτε καν να διορθώσει τα πράγματα και να προετοιμάσει ΕΑΒΙ, ενόψει της αναγκαίας ενεργοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και για να τη συμπεριλάβει στη συγκρότηση νέων για την ανάληψη σημαντικού έργου, αυτοτελώς ή με συνεργασίες. Αδυναμία ή έλλειψη πολιτικής βούλησης; το αποτέλεσμα είναι το ίδιο!».

Συγκεκριμένα, η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής επερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

  • Για την αργόσυρτη διαδικασία διαχειριστικής έρευνας της προηγούμενης περιόδου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την έλλειψη ενημέρωσης για την πορεία της.
  • Για την έλλειψη εγκεκριμένου και αξιόπιστου σχεδίου ανάκαμψης των ΕΑΣ, τη συνεχιζόμενη παραγωγική και οικονομική κατάρρευσή τους και την απώλεια τεχνολογικής ισχύος της χώρας.
  • Για την περαιτέρω απαξίωση των ΕΑΣ με την ενθάρρυνση αποχώρησης εξειδικευμένου στελεχιακού και τεχνικού προσωπικού μέσω της κινητικότητας.
  • Για την αδιαφορία αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας των ΕΑΣ, που οδηγούν σε ακύρωση εξαγωγικών συμβάσεων και σε αδυναμία υλοποίησης τρεχουσών συμβάσεων με τα Γενικά Επιτελεία.
  • Για την αδιαφορία έγκρισης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), που συμφώνησαν τα σωματεία εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας και τη λήξη της εκκρεμότητας με τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.
  • Για την έλλειψη θεσμικής ενημέρωσης σχετικά με την επίθεση στα ηλεκτρονικά συστήματα της εταιρείας.
  • Για τη διαρροή σχεδίων ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης.
  • Για την καθυστέρηση εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και την ελλιπή κυβερνητική στήριξη στη διοίκηση και την εταιρεία γενικότερα, προκειμένου να εκπονήσει επιτυχώς τις συμβατικές υποχρεώσεις της και να αναλάβει νέα έργα.
  • Για τη συντήρηση των προβλημάτων που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας, την εκκρεμότητα της ΣΣΕ, τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας, την αρνητική ρευστότητα και την αδιαφορία για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών αναγκών της εταιρείας.
  • Για την έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος σχετικά με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων ανάπτυξης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΑΒ και την αξιοποίηση των υποδομών, με τη στελέχωση της εταιρείας με το αναγκαίο, κατάλληλο και εξιδεικευμένο προσωπικό για την έγκαιρη υλοποίηση των προγραμμάτων C-130, των P-3B κ.ά., αλλά και την ανάληψη νέων.
  • Για την παράλειψη αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΕΑΒ να συμμετέχει σε υποκατασκευαστικό έργο ή εργασίες μέσω των συμφωνιών για τα νέα αεροσκάφη.
  • Για τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τα συμφωνηθέντα με τους νέους ιδιοκτήτες της ΕΛΒΟ για την ανάθεση σε αυτήν προγραμμάτων στρατιωτικών οχημάτων.
  • Για την έλλειψη ξεκάθαρου πλαισίου όσον αφορά τη σχέση των εξελίξεων στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, με τη διασφάλιση ικανοποίησης των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), τη συντήρηση των πλοίων, τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και τη ναυπήγηση νέων φρεγατών που κυοφορείται.
  • Για τον κίνδυνο να απωλεσθούν η τεχνογνωσία και εμπειρία των εργαζομένων στα δύο ναυπηγεία από την απουσία των κατάλληλων ενεργειών για τη διασφάλιση της εργασίας τους.
  • Για την αδυναμία εκπόνησης οριστικού προγράμματος ολοκλήρωσης των πλοίων του ΠΝ (ΤΠΚ Νο 6 & 7) και την επιλογή των αλλεπάλληλων προσωρινών παρατάσεων, με την τελευταία να λήγει στις 31/3/2021.
  • Για την πλήρη αδιαφορία στήριξης και αξιοποίησης των μικρομεσαίων ιδιωτικών μονάδων της ΕΑΒΙ αφενός για εξωστρεφή δραστηριότητα αφετέρου για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στο πλαίσιο των περιπτώσεων που δεν πραγματοποιούνται με διαγωνισμό, αλλά ανατίθενται με επιλογή και διαπραγμάτευση.